Sveta Petka

Sestre iz Bileće nastavile tradiciju i sačuvale porodičnu slavu

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2024. 15:35

Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena, da baš žene mogu da nastave krsnu slavu i očuvaju tradiciju svojih roditelja i predaka dokaz je priča iz bilećkog sela Brestice.

Pet sestara Milošević iako svaka sa drugim prezimenom i sa oformljenim porodicama nisu dozvolile da se slavska svijeća u rodnom domu ugasi.

Mila, Nada, Rada, Novka i Stana danas slave. Gostiju puna kuća, tu su im muževi, djeca, nevjeste, zetovi i unučad.

Danas je Sveta Petka, ove stvari nikako ne radite

Danas je Sveta Petka, ove stvari nikako ne radite

"Ovo je veliko hvala našim roditeljima. Kako se približava Petkovdan tako i mi krećemo sa pripremama punim emocija jer znamo da smo svi tog dana u našoj rodnoj kući za istom sofrom", za ATV priča najstarija sestra Mila.

Pet sestara zajedno se prisjećaju dana kada su bile djeca, a posebno dana kada su stasale u djevojke i kada su jedna po jedna napuštale rodni dom.

"Otac Rade je umro 2008, majka Borika 2012. Bilo je teško ali naša ljubav i sloga su pobijedili pa se naša slavska svijeća do dana danas nije ugasila", kaže najmlađa sestra Stana.

Tako će se i nastaviti uz božiju pomoć u glas govore ostale sestre.

Petkovdan ne znači samo sestrama, njihovi muževi, djeca, i unučad rado na današnji dan dođu u Brestice, svjesni su da je to tradicija koju niko ne želi prekinuti.

Sestre Milošević slavsku svijeću bez roditelja sa bogatim potomstvom pale više od decenije i tako dokazuju da  i kuće bez muškog nasljednika mogu  nastaviti sa tradicijom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: