Vjerovanja

Šta znači ako sanjate Svetu Petku?

  • Izvor: Alo
  • 25.10.2024. 11:46

Sanjati Svetu Petku često nosi pozitivno značenje, posebno u pravoslavnoj tradiciji, gdje je ona zaštitnica porodice, žena, bolesnih i siromašnih.

U Beogradu se nalazi čudotvorna i ljekovita voda (agaizma) ove svetiteljke, koja prema vjerovanjima liječi sve bolesnike, koji sa vjerom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki prilaze k njoj.

Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi vjeru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odjeći, sa krstom u ruci.

Fond PIO se oglasio sjajnim vijestima za penzionere

Fond PIO se oglasio sjajnim vijestima za penzionere

Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. po jednima je oteo, po drugima jednostavno prenio mošti svete Paraskeve u svoj prijestoni grad Trnovo. Kad su Turci osvojili Bugarsku, mošti su prenijete, po zapovijesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Takođe, prema narodnim običajima, vjernici na dan Svete Petke ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukli gnjev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade djevojke treba da beru cvijeće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cijele godine vladala sloga i mir, dok se djevojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Ukrajinski mediji: Zelenski pred krahom u Kurskoj oblasti, ali ne odustaje

Ukrajinski mediji: Zelenski pred krahom u Kurskoj oblasti, ali ne odustaje

Djevojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu vidjeti svoju sudbinu i budućeg muža, piše "Alo".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.