Izvor:
ATV
05.05.2025
19:38
Komentari:
0Meso, sarma, kolači, piće – neizostavni su na slavskoj trpezi. Sve to dosta je skuplje u odnosu na prethodnu godinu, pa je za pripremu slave potrebno izdvojiti između 1.000 i 2.000 maraka, u zavisnosti od broja gostiju. Samo kilogram prasetine košta blizu 10 maraka.
"Цијена прасади што се тиче узгоја није прелазила 9, 9,50 КМ по једном килограму. Индивидуални узгајивачи су продавали исто око 9 КМ по килограму“, каже Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске.
Да су цијене меса отишле ''у небо'' потврђују и у месницама. Све је, кажу, скоро и дупло скупље у односу на годину раније. Ипак, све се и распрода. Пред славу се и не пита за цијене.
"Прасетина 18 КМ, јагњетина 35, јунетина од 21 до 23 без кости, са костима 17,50 КМ, телетина 30 са костима, без кости 38, 40 КМ“, кажу продавачи.
На цијене се жале и купци. Неки кажу да смо скупљи од Њемачке.
- "Прескупо. Ја управо долазим из Њемачке и гледам ваше цијене. Јако скупо. Чак скупље него у Њемачкој“
- "Генерално, све је скупо, али шта ћемо, морамо платити, морамо јести“
- "Скупља је тржница, него продавница“
Није поскупјело само месо. И све остало је, подаци су Удружења за заштиту потрошача „Реакција“. Указују и на безобразлук продаваца, који пред сваки већи празник или славу дижу цијене, јер знају да се за такве прилике не штеди.
"Оно што можемо ми у Реакцији да примјетимо да је највеће поскупљење забиљежено када се ради о младом купусу, гдје је поскупљење негдје 270 посто. Имамо поскупљење уља, затим поскупљење воћа и поврћа и зелене салате 45 одсто", каже Драган Јошић, предсједник Удружења за заштиту потрошача Реакција Бањалука.
Ипак, без обзира на скупоћу, домаћини не желе да оклијевају када је славски ручак у питању. За ту прилику се, кажу, мора имати, па макар се и задужили. Јер, слава је једном у години и посебан дан, када се за славским столом окупљају родбина, комшије и пријатељи.
Najnovije
Najčitanije
15
26
15
25
15
23
15
19
15
17
Trenutno na programu