Izvor:
Telegraf
26.07.2024
15:11

Sok od cvekle je bogat nitratima, koji poboljšavaju cirkulaciju i dotok kiseonika u mozak. Ako tome dodamo i uticaj na hormone ispitivan u nekim laboratorijskim studijama, jasno je da postoje razlozi da žene u menopauzi uključe ovaj napitak u svoj izbor namirnica.
Antioksidansi u soku od cvekle pomažu funkciji jetre, kao i efikasnoj detoksikaciji tijela tokom menopauze. Adekvatan izbor hrane u menopauzi može da olakša ovu životnu fazu žene obezbjeđujući esencijalne hranljive materije. Još neki sastojci iz cvekle i njihovi potencijali istraživani su u studijama, uključujući i sposobnost da utiču na ravnotežu i metabolizam hormona, snagu kostiju i opšte zdravstveno stanje.
Fitoestrogeni u određenim namirnicama (soja, laneno sjeme, cvekla…) praktično "oponašaju" estrogen, uz moguće ublažavanje valunga i manje promjena raspoloženja. Hrana bogata kalcijumom jača kosti, smanjujući rizik od osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pogoduju zdravlju srca. To je od vitalnog značaja za žene u menopauzi. Naime, dokazano je da se kardiovaskularni rizici povećavaju nakon ove faze reproduktivnog perioda.
Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli tjelesne težine. Stabilizuje nivo šećera u krvi, minimizirajući umor i smanjujući promjene raspoloženja. Voće i povrće bogato antioksidansima bori se protiv oksidativnog stresa, pomažući koži ali i opštem zdravlju. Generalno, uravnotežena ishrana može mnogo da učini u kontroli simptoma, uz bolji kvalitet života tokom menopauze.
Dr Madhur Sharma, ginekolog opisuje načine na koje cvekla može da pomaže u ublažavanju simptoma menopauze:
"Pored uticaja fitoestrogena na regulaciju nivoa hormona, što potencijalno ublažava najintenzivnije simptome menopauze (valunzi i promjene raspoloženja), konzumiranje cvekle je jedan vid prirodne podršku hormonskoj ravnoteži. Gvožđe u soku od cvekle bori se protiv umora i povećava nivo energije. I to se često dešava tokom menopauze zbog hormonskih promjena. Antioksidansi, koji se nalaze u soku od cvekle pomažu funkciji jetre. Pored toga, veoma su važni za metabolizam hormona i efikasnu detoksikaciju tijela tokom menopauze. I drugi korisni sastojci cvekle potencijalno djeluju na kognitivne funkcije i veću mentalnu bistrinu.
Doktor dodaje da sok od cvekle obiluje vitaminima (kao što su folna kiselina i vitamin C) i mineralima (mangan i kalijum). Svi oni su potrebni za podršku opštem zdravlju tokom menopauze jer obezbjeđuju esencijalne hranljive materije za veliki broj tjelesnih funkcija, prenosi "Telegraf".
Najnovije
Najčitanije
15
32
15
31
15
28
15
23
15
18
Trenutno na programu