Beograd

Banke ukidaju jedan namet, komšije prve povukle potez

  • Izvor: Kurir
  • 24.10.2024. 10:35

Tek kada su nakupile desetine hiljada klijenta banke su uvele nadoknadu za održavanje tekućih računa. U BiH, Hrvatskoj i u Crnoj Gori u pojedinim bankama ne naplaćuju se čak ni troškovi obrade kredita.

Građani Srbije neće imati tu sreću da kao komšije Hrvati besplatno koriste osnovni platni račun jer, sudeći prema odgovorima iz pojedinih banaka i Narodne banke Srbije, takav "luksuz" za sada nije u planu.

Podsjetimo, banke u Hrvatskoj su saglasne sa zakonskim prijedlogom da se ukine naknada za održavanje tekućih računa u bankama koji se koriste isključivo u svrhu prijema i isplate novčanih sredstava. U Srbiji banke nisu spremne da se odreknu tog dijela profita.

Oglasio se UKC Srpske o stanju djece sa meningitisom

Oglasio se UKC Srpske o stanju djece sa meningitisom

U Narodnoj banci Srbije za "Kurir" kažu da su i do sada brinuli o interesu građana i podsjećaju da su 2022. godine ograničili visinu naknade za osnovni račun na 150 dinara.

"Nakon što je utvrđeno da određene banke planiraju povećanje troškova i naknada za pojedine usluge, NBS je reagovala i usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama kao trajnu mjeru, koja je u primjeni i danas i podrazumijeva pravo svih građana da koriste platni račun sa osnovnim uslugama, čija naknada za održavanje računa ne smije biti veća od 150 dinara", ističu u NBS.

Šta uključuje održavanje računa za 150 dinara

  • Besplatno podizanje gotovine sa računa,
  • Besplatan pristup elektronskom i mobilnom bankarstvu,
  • Besplatno korišćenje debitne platne karticu,
  • Besplatno plaćanje putem IPS QR koda na prodajnim mjestima, bez ograničenja,
  • Besplatno korišćenje dodatnih usluga po umanjenim cijenama.

Da i na srpskom bankarskom tržištu ima slučajeva da se održavanje osnovnih računa ne naplaćuje primjer je Prokredit banka.

Šta je meningitis i koji su simptomi bolesti

Šta je meningitis i koji su simptomi bolesti

"U ponudi su vrlo raznovrsne usluge prilagođene prije svega potrebama naših klijenta, njihovim mogućnostima i finansijskim ciljevima. Osim tekućih račun banka u ponudi ima i razne pakete namenjene fizičkim licima, koji predstavljaju kombinaciju različitih usluga. Klijentima je pružena mogućnost izbora usluga sa naknadom koja se kreće od nula do 595 dinara. Paket računi sa naknadom nula dinara su Besplatan račun (set usluga) i Osnovni račun za mlade do 26 godine", kažu u ovoj banci za "Kurir".

Činjenice

  • 150 dinara košta osnovni platni račun za fizička lica,
  • 150 do 595 dinara koštaju total platni računi namijenjeni građenima,
  • 790 do 2.200 dinara koštaju paketi platnih računa namijenjeni malom biznisu.

Na sajtu Banke Inteze piše da imaju po četiri paketa platnih računa namijenjene građanima i malom biznisu čije cijene zavise od tipa platnog računa.

MUP Srpske poslao obavještenje građanima Banjaluke

MUP Srpske poslao obavještenje građanima Banjaluke

"Naknada za mjesečno održavanje računa zavisi od tipa platnog računa koji klijent odabere da koristi u banci. Banka u svojoj ponudi ima četiri paketa računa za fizička lica, kao i četiri paketa računa za klijente malog biznisa. Paket platni račun sa osnovnim uslugama namijenjen fizičkim licima košta 150 dinara, dok  se Intesa Hit platni račun mjesečno plaća 350 dinara i obuhvata čitav niz inovativnih usluga. Klijentima malog biznisa dostupni su četiri platna računa čije održavanje mjesečno košta od 790 do 2.200 dinara", piše na sajtu banke.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Еfektiva" ističe da je održavanje platnih računa fantomski trošak koji ne bi trebalo da se naplaćuje.

"Mi godinama pričamo da je to fantomski trošak jer, kako ga održavaju, kako ga njeguju, šta mu rade da ga naplaćuju. Da je to realan trošak ne bi banke 2004. i 2005. te račune otvarale besplatno. Tek kada su nakupile desetine hiljada klijenta one su uvele naknadu za održavanje računa. To je izmišljen termin. U BiH, Hrvatskoj i u Crnoj Gori banke ne naplaćuju ni troškove obrade kredita", tvrdi Gavrilović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.