ЕCJ

Čuveni lanac supermarketa obmanjivao potrošače u oglasima o sniženjima

  • Izvor: Agencije
  • 06.10.2024. 13:14

Njemački lanac supermarketa Aldi Sued obmanjivao je potrošače oglasima o sniženjima, zaključio je Еvropski sud (ЕCJ), prihvativši argumente njemačkog centra za savjetovanje potrošača. Centar je naglasio da nije dovoljno tek navesti najnižu cijenu, pozivajući se na propise Еvropske unije a sud se složio.

Sniženja u oglasima moraju se izračunavati na osnovu najniže cijene u prethodnih 30 dana, podsjetio je ЕCJ u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Centar za savjetovanje potrošača u njemačkoj saveznoj državi Baden-Vertemberg uložio je žalbu na promotivnu nedjeljnu brošuru kojom je Aldi Sued oglašavao banane i ananas uz naslov "Najbolja cijena u Njemačkoj".

Spasiocima se jedna slika urezala u sjećanje: Ispod ploče teške dvije tone pronađeno živo dijete

Spasiocima se jedna slika urezala u sjećanje: Ispod ploče teške dvije tone pronađeno živo dijete

U oglasu je za ananas istaknuta cijena od 1,49 evra po komadu, uz precrtan iznos od 1,69 evra, uz napomenu ispisanu sitnim slovima i brojkama da je u prethodnih 30 dana najniža cijena iznosila 1,39 evra.

To znači da je bila niža od one istaknute krupnim brojkama, zaključio je sud.

Centar za savjetovanje potrošača naglasio je i da nije dovoljno tek navesti najnižu cijenu, pozivajući se na propise Еvropske unije.

Porodica identifikovala ženu čije je tijelo izvučeno iz Željeznice

Porodica identifikovala ženu čije je tijelo izvučeno iz Željeznice

Propisi zabranjuju da se cijene podignu i potom snize i da se takav potez predstavlja kao sniženje, poručile su sudije ЕCJ-a, istakavši da se time želi spriječiti obmanjivanje potrošača.

ЕCJ je donio preliminarnu presudu i predmet se sada vraća njemačkom sudu koji ga treba sprovesti u djelo, prenosi Poslovni Dnevnik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: