Nedostaju sirovine: Prijeti li nestašica pršuta?

28.08.2025

13:16

Komentari:

0
Prsut Meso
Foto: Pixabay

Istarski proizvođači su zbog afričke svinjske kuge suočeni sa nedostatkom kvalitetne sirovine koja, s obzirom na EU zaštitu izvornosti, propisuje isključivo svinje iz produženog tova s područja pet hrvatskih županija, dok proizvođači ostala tri zaštićena hrvatska pršuta - krčkog, drniškog i dalmatinskog - na nivou EU imaju zaštitu geografskog porijekla pa sirovinu uglavnom nabavljaju iz susjednih zemalja.

Међутим, сви произвођачи пршуте у Хрватској дијеле проблеме попут инфлације и високих улазних трошкова, пораста цијене свињског меса те нешто скупље производње сертификованих пршута.

- Упркос великим изазовима на тржишту, хрватски пршути имају сигурну будућност јер иза њих стоје генерације произвођача, велико знање, искуство и посвећеност, а фестивал у Дрнишу најбољи је показатељ те снаге - истиче потпредсједник ХОК-а Јосо Смолић, додавши да Хрватска обртничка комора континуирано подржава произвођаче аутентичних производа који су највећи чувари баштине.

Кристијан Голубовић

Док је Кристијан Голубовић моли да се помире, она се добро проводи

- Цијене пршута нису пратиле висину инфлације ни огроман раст трошкова производње. Иако се ми произвођачи протеклих година суочавамо с поскупљењима сировине, енергије и рада, како бисмо остали конкурентни и задржали купце, минимално смо кориговали цијене. Пршута је производ врхунског квалитета и дуготрајне производње, а наш циљ је да очувамо његову доступност потрошачима, чак и када то значи мању зараду за произвођаче - поручује предсједник Удружења произвођача дрнишког пршута Драго Плетикоса.

Каже да истински љубитељи пршута никада не питају за цијену. Њима је најважнији квалитет, а управо је по томе надалеко познат дрнишки пршут. Плетикоса наглашава да се у Дрнишу данас произведе око 50 хиљада комада пршута, од чега је десет одсто заштићени дрнишки пршут.

Ilustracija-vuk-životinja

Bук напао дијете у селу код Штрпца: Познато стање малишана

Произвођачи пршута у Дрнишу, на Кварнеру, у Истри и Далмацији немају проблема с пласманом. Ријеч је о врхунским производима, без адитива, а једини конзерванс им је морска со, па су изузетно тражени. Осим тога, производи их се двоструко мање него што их се поједе. Тачније, на годишњем нивоу произведе се око 500 хиљада комада, а поједе више од милион комада пршута. Другим ријечима, 500 хиљада долази из увоза.

(Пословни Дневник)

Podijeli:

Large banner