"Next"

Poznati modni brend zatvara radnje?

  • 20.09.2024. 18:22

Modni brend "Next" saopštio je da će možda morati zatvoriti radnje, nakon što su izgubili pravni spor vrijedan 30 miliona funti oko jednakih plata za sve zaposlene.

Sud je prošli mjesec presudio da bi "Next" trebao plaćati zaposlenima u radnjama, koje su uglavnom žene, jednaku satnicu kao i muškim radnicima u skladištu.

Brend je tokom odbrane tvrdio da su plate u skladištu više zbog opšte visine plata na širem tržištu rada, što sud nije prihvatio, objašnjavajući da samo žele smanjiti trošak i povećati profit, iako su naglasili da nema dokaza "direktne diskriminacije" prema ženama.

''Politiko'': Njemačka se suočava sa četiri jahača ekonomske apokalipse

''Politiko'': Njemačka se suočava sa četiri jahača ekonomske apokalipse

Ulagačima su javili da će presuda uticati na sposobnost brenda da radnje učine "pojedinačno profitabilnima", što bi moglo dovesti do njihovog zatvaranja.

"Neizbježno je da neke od naših prodavnica više neće biti održive, ako se ova presuda potvrdi u žalbenom postupku. Materijalno povećanje operativnih troškova prodavnice rezultiraće zatvaranjem većeg broja radnji kad im istekne ugovor o zakupu i značajno će sprečiti našu mogućnost otvaranja novih prodavnica u budućnosti", prenosi njihovo saopštenje Dejli mejl.

Istakli su i da će odluka suda imati negativne uticaje na njihova skladišta, gdje neće moći povisiti plate, a da to ne učine i u prodavnicama.

Zatvara se 300 prodavnica: Poznati lanac bankrotirao

Zatvara se 300 prodavnica: Poznati lanac bankrotirao

Iako su potvrdili da će se žaliti na odluku suda, "Next" bi trebao platiti više od 30 miliona funti da podmiri tužbu, koja je bila pokrenuta 2018. godine i uključivala više od 3.500 trenutnih i bivših radnika u njihovim radnjama.

Imaju oko 500 prodavnica u Velikoj Britaniji i Irskoj, uz još 206 franšiznih radnji u 33 druge zemlje. Radnici su rekli da se razlika između satnice zaposlenih u prodavnici i skladištu razlikuje do 3 funte, a prosječni gubitak plate iznosi više od šest hiljada funti po osobi.

Mask upozorava: Amerika ubrzano ide ka bankrotu!

Mask upozorava: Amerika ubrzano ide ka bankrotu!

"Next" je prema podacima koje su objavili u prvih šest mjeseci ove godine doživio rast sveukupnih prihoda za 13,6 posto i sada iznose 2,9 milijardi funti, dok je profit porastao za 3,9 posto - na 432 miliona funti.

Pratite nas i putem Vibera