Raste zabrinutost investitora

Prekinut šest sedmica dug pozitivni niz na svjetskim tržištima

  • Izvor: B92
  • 27.10.2024. 20:12

Na svjetskim tržištima prekinut je šest ned‌jelja dug pozitivan niz, a jedini izuzetak bile su američke tehnološke dionice koje bilježe solidan rast.

Dow Jones i S&P 500 indeksi prošle sedmice prekinuli su pozitivan trend, dok je Nasdaq indeks, podržan daljnjim rastom cijena tehnoloških dionica, dostigao novi istorijski najviši nivo.

Dow Jones je prošle sedmice pao za 2,7% na 42.114 bodova, a S&P 500 za 0,95% na 5.808 bodova.

Istovremeno, Nasdaq indeks nastavio je uspon sedmu sedmicu zaredom, ojačavši 0,2% na 18.518 bodova.

Američka tržišta su blizu rekordno visokih nivoa, ali kombinacija zarada, promjena u vezi monetarne politike i nadolazećih predsjedničkih izbora stavlja daljnji rast na test i izaziva volatilnost, navode analitičari, prenosi B92.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice prošle sedmice dostigli su najviši nivo u protekla tri mjeseca od 4,26%, jer investitori smanjuju svoja očekivanja oko Fedovog daljnjeg tempa smanjenja kamatnih stopa, s obzirom na snažne ekonomske pokazatelje i neizvjesne američke predsjedničke izbore.

Raste zabrinutost investitora uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 5. novembra. Bivši republikanski predsjednik Donald Tramp i demokratska potpredsjednica Kamala Haris su gotovo izjednačeni u anketama u ključnim "swing" saveznim državama, što zabrinjava investitore zbog mogućnosti tijesnog izbornog rezultata.

Zvijezda sedmice bila je dionica Tesle, koja je u četvrtak porasla za gotovo 22%, što je najveći rast u posljednjih deset godina. Time je tržišna kapitalizacija kompanije porasla za više od 140 milijardi evra u samo jednom danu. Tesla je, naime, izvijestila o solidnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju i iznenadila tržišta prognozom o rastu prodaje iduće godine za 20 do 30%.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: