Berlin

Prodavačica otkrila istinu o zaradi u Njemačkoj

  • Izvor: Feniks magazin
  • 25.09.2024. 20:03

Često se govori o tome da imamo balkanski standard, a evropske cijene. Ali, kakav je evropski standard? Naravno, sve se razlikuje od zemlje do zemlje, a jedno od boljih poređenja kvaliteta života su svakako plate u pojedinim djelatnostima.

U Njemačkoj se takve statistike precizno vode, pogotovo kad u medije izađu ljudi sa svojim životnim pričama. Tako je jedna 37-godišnja Njemica otkrila da u jednom trgovačkom lancu kao blagajnica zarađuje 1.750 evra bruto za 25 sati rada sedmično. Nakon oporezivanja joj ostane gotovo 1.500 evra.

Obećao, a nije isplatio - Draško Stanivuković obmanuo prevoznike

Obećao, a nije isplatio - Draško Stanivuković obmanuo prevoznike

“Da bih bila u trgovini do šest ujutro, moram ustati između 4 i 4.30 ujutro. Prije posla pripremim sve za svoje troje djece, pripremim im sendviče, napunim im boce s pićem i namjestim budilnik da stignu na vrijeme u školu. Srećom, to dobro funkcioniše. Moja djeca od 10, 13 i 14 godina su vrlo samostalna”, prenosi njene riječi "Feniks magazin".

Tako je započela svoju karijeru trgovca prije dvije godine. Sad radi kao blagajnik, pa ima više vremena za svoju djecu, koju odgaja sama. Ponekad odradi i popodnevnu smjenu, pa se kući vraća tek oko 20:30 sati.

“Naravno, to je teško. Razvrstavanje robe, pića, sjedenje na blagajni, odgovaranje na pitanja kupaca. Često sam naveče iscrpljena, a onda uz troje djece i domaćinstvo ima još puno toga za napraviti. Gotovo da nemam vremena za sebe, ali ne mogu se požaliti na posao. Uživam u poslu i imam odličan tim, odličnog šefa. Niti jedan dan nije isti, i uvijek naučim nešto novo. Ipak, plata mi nije dovoljna za život“, govori ona.

Nekoliko dana pred izbore: Preminuo kandidat za načelnika Fojnice

Nekoliko dana pred izbore: Preminuo kandidat za načelnika Fojnice

Svoju bruto platu zaradi i zahvaljujući radnom iskustvu. Ima četiri godine staža, a uz to je i školovani prodavač specijalista.

“Svaki mjesec brinem da mi se ne pojave neki neplanirani troškovi. Voljela bih zarađivati više, ali to u našoj poslovnici trenutno nije moguće. Ali sve u svemu dobro nam ide. Sretna sam, a novac nije sve u životu”, zaključila je Njemica.

Inače, prosječna plata u Njemačkoj je trenutno 1.947 evra neto, odnosno 3.000 evra bruto.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: