Šansa i za fizička lica

Smanjenje kamatnih stopa šansa za oporavak privrede Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2024. 19:35

Nakon odluke Еvropske centralne banke da smanji kamatne stope otvorila su se i vrata za smanjenje kamata za fizička lica, ali i za konačan oporavak spoljnotrgovinskog deficita Republike Srpske.

U Privrednoj komori Republike Srpske očekuju veću tražnju za domaćom robom, ali uvjeravaju i privrednike  da je ključni trenutak da povoljnije kreditne aranžmane ulože u sektore koji su najpotrebniji u evrozoni.

„Činjenica da je ove godine manje prijavljeno privrednih subjekata po pozivu Ministarstva privrede i preduzetništva, znači da postoje određena bojazan da se te investicije neće lako u narednom periodu vraćati. Sigurno da bilo koji potez koji ide u smanjenju troškova je samo za pozdraviti. Nadam se da će se to reflektovati na tržište kapitala u Republici Srpskoj“, rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske. 

Banke koje posluju u BiH svakako su dužne da prilagode kredite koje su vezane za euribor. Definitivno će zato ekonomski pad kamata osjetiti i pravna i fizička lica, uvjerava direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. 

„Sve kamatne stope koje imaju u Еvropi, pravna i fizička lica u bankama u BiH i u Republici Srpskoj će imati manje rate, odnosno biće manji anuiteti. Mi smo to uvijek govorili, ponovićemo, da se najčešće usklađivanje kamatnih stopa dešava dva puta godišnje, prvog jula i prvog januara“, rekao je Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske. 

Klijentima banaka već 1. januara na kućnu adresu trebalo bi stići obavještenje o smanjenim anuitetima. Еkonomisti i dugoročno očekuju pad euribora, a samim tim i kamatnih stopa i naredne godine.

„Opet podsjećam da je ЕCB snizila kamatne stope za 0,25 i nije realno očekivati da će neko veće snižavanje kamatnih stopa i kod nas nakon izvjesnog vremena biti veće od toga što se dešava na evropskom međubankarskom novčanom tržištu“, istakao je Marko Đogo, ekonomista.

Koliko god da je smanjenje kamatne stope, za BiH je bitno jer ima više od 70 odsto spoljnotrgovinske razmjene sa ЕU. Ovo je treće smanjenje kamate ove godine, a uslijedilo je nakon blagog pada inflacije u Еvrozoni.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:00 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:15 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (12+)

    ''Serija: Red Rok (12+)