Large banner

Smanjuju stopu PDV-a: Hoće li hrana u restoranima biti jeftinija?

Izvor:

Feniks magazin

30.05.2025

18:55

Komentari:
Смањују стопу ПДВ-а: Хоће ли храна у ресторанима бити јефтинија?

Od 2026. godine stopa PDV-a za ugostiteljske usluge smanjiće se sa 19 odsto na 7 odsto. Međutim, gosti restorana ne trebaju očekivati niže cijene odrezaka, gulaša ili pomfrita. Razlog leži u dramatičnom porastu troškova poslovanja koji “jede” svaku potencijalnu uštedu.

Влада је на недавном коалиционом састанку донијела одлуку о снижењу пореза за угоститељски сектор. Иако би ова мјера требала олакшати пословање, реалност је да гости неће видјети промјене на рачунима.

Три кључна разлога зашто цијене неће пасти је то што и даље расту трошкови рада и енергије, у посљедње вријеме угоститељи су суочени с порастом плата од чак 30 одсто, цијене енергената су дословно експлодирале.

Комшије Снежане Ђуришић развезале језик: Открили каква је пјевачица у приватном животу

Комшије Снежане Ђуришић развезале језик: Открили каква је пјевачица у приватном животу

Хоће ли одлазак у ресторане коначно постати јефтинији? Нажалост, не! Сви представници бранше истичу да гости не требају очекивати ниже цијене.

Ингрид Хартгес (65), главна директорица савеза ДЕХОГА, недавно је за БИЛД изјавила: „Хоће ли и на који начин угоститељи реаговати на снижење ПДВ-а на 7 одсто, искључиво је њихова пословна одговорност.“

Нижи ПДВ омогућиће предузећима простор за задржавање радника, побољшање квалитета или пријеко потребна улагања. За 40 одсто угоститеља ријеч је чак о опстанку, јер се боје да ће 2025. године ући у зону губитака.

Вучић најавио пријевремене изборе

Вучић најавио пријевремене изборе

Јоханес Лохмеyер из Дресдена потврђује: „Снижење ПДВ-а можда ће некога спасити од банкрота, али о снижењу цијена за госте нема говора.“ 

Лохмеyер управља с два ресторана у Дресдену и хотелом у Офенбаху те истиче: „Бранша је у посљедњим годинама имала 30 одсто повећања трошкова рада, док су цијене енергената, воћа, поврћа и меса експлодирале. Снижење ПДВ-а само ће мало смањити притисак трошкова.“

Цијене меса, поврћа и основних састојака константно расту

“Смањење ПДВ-а нам само омогућава да пратирамо раст трошкова, а не да смањујемо цијене”, објашњава Бастиан Вегнер, власник ресторана.

Чак 40 одсто угоститељских објекта суочено је с опасношћу од затварања. 

“Ова мјера може спасити неке објекте, али неће довести до јефтиније хране”, каже Јоханес Лохмеyер, власник два ресторана у Дресдену.

Шта ће бити јефтиније?

Јела у ресторанима (сада 7 одсто ПДВ)

Храна за понијети (већ има снижени порез)

Шта остаје исто?

Сва пића (19 одсто ПДВ)

Ензо Вебер, економиста специјализован за тржиште рада, истиче: “Цијене у угоститељству расту у складу с другим услужним дјелатностима. Повећање минималца на 15 евра представља огроман терет за овај сектор.”

Почела изборна конференција шамачког Општинског одбора, присуствује Додик

Почела изборна конференција шамачког Општинског одбора, присуствује Додик

Умјесто снижења цијена, угоститељи ће уштеду искористити за повећање плата запосленима, обнове објеката, побољшање квалитета услуге.

Дакле, иако се порез смањује, ваш рачун у ресторану 2026. године биће потпуно исти. Једина добра вијест? Ова мјера можда ће спасити неке од ваших омиљених ресторана од затварања.

Podijeli:

Large banner
Small banner
  • Najnovije

  • Najčitanije

Small banner

Trenutno na programu

16:20

Vježbajte sa Lidijom

lajfstajl

16:30

Vijesti

informativni program vijesti

16:50

Centar dana

infotejnment

18:20

Narod priča

reportažna emisija

18:55

Marketing

marketing

19:00

ATV vijesti

informativni program vijesti

19:40

Marketing

marketing

Small banner
Small banner