Ministar finansija

Vidović: Srpska finansijski stabilna uprkos političkim i ekonomskim pritiscima

  • Izvor: ATV
  • 05.10.2024. 20:05

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je gostujući u Centralnim vijestima ATV-a da je Srpska finansijski stabilna uprkos velikim političkim i ekonomskim pritiscima.

Vidovićeva je istakla da će Republika Srpska i ovu godinu završiti sa redovnim isplatama obaveza i da se u nju veoma ulaže.

Vidovićeva je istakla da je najznačajniji pokazatelj stabilnosti rejting "B stabilan" koji je Republika Srpska dobila od najrelevantnijih evropskih kuća "Standard i Purs" i "Mudis" koje rade rejting svih zemalja u Еvropi.

"Rejting znači da se procjenjuje dužnik da li je sposoban i spreman da vrati sve svoje dugove blagovremeno i u potpunosti. Procjena je da Republika Srpska to može. Naravno, i svi ostali pokazatelji – makroekonomski, BDP, rast plata i ostalo – govore da je Srpska stabilna i da će tako biti i u naredne tri godine", rekla je Vidovićeva.

Vidović za ATV: Sa Srbijom urađeni projekti od velikog značaja

Vidović za ATV: Sa Srbijom urađeni projekti od velikog značaja

Vidovićeva je naglasila da se u Srpsku veoma ulaže, bez obzira na priče kojima se želi Srpska udaljiti od investitora.

"U okruženju Srpska ima najpovoljniji ambijent za ulaganja. Samo tri međunarodna projekta su zaustavljena od Njemačke koje je preuzela Mađarska. Svjetska banka je zainteresovana za ulaganja u Republiku Srpsku i do kraja godine ćemo potpisati ugovor sa ovom bankom koja će finansirati izgradnju puta Foča - Šćepan Polje sa dosta visokim grantom", navela je Vidovićeva.

Vidovićeva je dodala da interesovanje postoji i za finansiranje ostalih projekata u oblasti saobraćaja, zdravstva i poljoprivrede.

Za tvrdnje opozicije da je u Srpskoj teška ekonomska situacija i da je upitna isplata plata, penzija i socijalnih davanja Vidovićeva kaže da se sve isplaćuje na vrijeme i upitala kako im ne dosadi da godinama prognoziraju isto, što se neće ostvariti.

"Znaju i oni da od toga nema ništa, ali žele da unesu nemir i nesigurnost među građane, jer im je sugerisano da to rade da bi se u Srpskoj proizveo određeni haos. Činjenica je da se sve isplaćuje na vrijeme", istakla je Vidovićeva.

Ona je precizirala da opozicija takve sugestije dobija od stranaca kojima je interes urušavanje Republike Srpske, a krajnji cilj stvaranje unitarne BiH.

"Oni to i otvoreno kažu, ali Republika Srpska radi na tome da može sama da opstane, da se finansira i razvija svoju privrednu aktivnost, na njihovu žalost", naglasila je Vidovićeva.

Ona je navela da problem predstavlja to što se u unutrašnja pitanja Republike Srpske miješa američka Ambasada u BiH kojoj veoma smeta što Srpska ima partnere, poput Srbije, Mađarske, Kine i nekih evropskih zemalja.

Vidovićeva je istakla da je vrlo neprofesionalno njihovo interesovanje za novac Srpske, s obzirom na to da je kompletan republički finansijski bilans javno dostupan, kao i da se nalazi u Centralnoj banci i MMF-u.

"Prihod u Srpskoj je dosta dobar i imamo veće direktne prihode u odnosu na prethodnu godinu za 13 odsto, a indirektne prihode veće za 18 odsto. Prihodi su za tri odsto veći od planiranih u budžetu. Samo do kraja septembra isplatili smo 850 miliona KM obaveza, a zadužili smo se za 420 miliona KM", navela je Vidovićeva.

Vidovićeva je pojasnila da je Srpska iz domaćih prihoda isplaćivala te obaveze, te da u skladu sa tim pada dug Srpske.

Ona je naglasila je da je Vlada od 2019. godine u lokalne zajednice uložila oko 2,1 milijardu KM, od čega je u Banjaluku protekle dvije godine uložen 801 milion KM, te navela da to demantuje navode načelnika i gradonačelnika iz opozicionih partija da Srpska ne ulaže u njihove lokalne zajednice.

"Gradimo put od Bijeljine do Rače. Nema većeg projekta za jedan grad nego napraviti auto-put", istakla je Vidovićeva i navela da su velika ulaganja u istočni dio Srpske poput projekata u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Vidovićeva je rekla da je Srpska iskazala solidarnost sa opštinama u Federaciji BiH koje su pogodile poplave i klizišta i da je juče uputila pomoć iz sredstava Kabineta predsjednika Srpske. 

"To je realizovano već juče i mislim da je to dobra stvar jer treba pomoći ljudima u nevolji", rekla je Vidovićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: