Direktor Inviktus tehnolodži grupe

Vujić: Pokrenućemo inicijative u NSRS zbog samovolje banaka

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2024. 10:51

Direktor Inviktus tehnolodži grupe Bojan Vujić najavio je pokretanje dvije inicijative koje će biti upućene Narodnoj skupštini Republike Srpske, a odnose se na izmjenu Zakona o unutrašnjem platnom prometu i preispitivanje rada i utvrđivanje odgovornosti rukovodstva Agencije za bankarstvo zbog gašenja privrednih subjekata u Srpskoj.

"Ostale aktivnosti su inicijative prema NSRS. Nakon ovog nezabilježenog pravnog nonsensa, došli smo u situaciju da neko ko posluje po zakonu Srpske i BiH ne može da ostvari svoje pravo, a što za posljedicu ima otpuštanje radnika i gašenje privrednih subjekata. Uputićemo dvije inicijative, a u narednim danima počećemo sa prikupljanjem potpisa. Prva inicijativa je izmjena Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Predložićemo izmjenu zakona prema kojem neko može da otvori i zatvori račun. Ovako definisan Zakon ostavlja mogućnost paušalnog tumačenja. Ovo nije samo pitanje nas, nego i budućih kompanija koje žele da posluju u privrednom prostoru Republike Srpske. Osim banaka koje su najodgovornije za ovu situaciju, odgovornost je i na Agenciji za bankarstvo Republike Srpske. Smatramo da samim okolnostima koje su se desile, Agencija za bankarstvo je trebalo da reaguje sa povećanom pažnjom. S obzirom da se banke ponašaju kako se ponašaju, Agencija ne inicira aktivnosti koja će ih vratiti u zakonske okvire. Druga inicijativa je preispitivanje rada i utvrđivanje odgovornosti rukovodstva Agencije za bankarstvo. Svojim nedjelovanjem oni su indirektni učesnici u otpuštanju radnika. Agencija je bila dužna da naloži kontrole i koristi sve što joj zakon dozvoljava. Od toga nije urađeno ništa. Smatramo da NSRS koja imenuje rukovodstvo Agencije treba da da konačnu riječ postoji li odgovornost rukovodstva Agencije za bankarstvo", rekao je Vujić.

On je poručio i da Ustavni sud Republike Srpske treba da odgovori da li banke postupaju u skladu sa Ustavom i evropskim konvencijama.

"Ovakvim ponašanjem banke su odgovorna lica kompanija dovele u situaciju da potencijalno budu krivično odgovorni. Ja imam obavezu da platim porez i plate radnicima. Ako me banka onemogući u tome, dovodi me u situaciju da sam potencijalno učinio krivično djelo. Smatram da postoji odgovornost banaka u svemu", rekao je Vujić.

On je poručio i da se sve ove aktivnosti ne sprovode radi kompanije Inviktus koja mora biti ugašena, nego se nadaju da će se zakonski okviri izmijeniti da se buduće kompanije, bilo strane ili domaće, ne dovedu u istu situaciju u kojoj je bila ova kompanija koja je zbog američkih sankcija ostala bez računa u domaćim bankama.

"Odlučili smo da zatvaramo kompaniju Inviktus. Preko 110 ugovora je raskinuto, a preostalim ljudima će biti u narednim mjesecima raskinuti ugovori. Naći ćemo način kako da izmirimo sve obaveze prema radnicima i državi. Situacija nije laka. Inviktus kompanija je uredno registrovana. Sve one uslove koje je zakon propisao mi smo ispunili. Zakon o unutrašnjem platnom prometu nalaže da svaki poslovni subjekat je dužan da otvori račun u banci, što znači da je banka dužna da ga otvori. Banke su se stavile iznad propisa. Da ne bude zabune, obavljanje javnog prometa je javno ovlaštenje koje su banke dužne da poštuju. To nije dobra volja. Na ovaj način banke su zloupotrijebile svoj položaj i prekršile Zakon o bankama Republike Srpske. Dovode nas u situaciju da sve odluke koje smo donijeli ponovo preispitamo. Prikupićemo svu dokumentaciju i prema onima koji su nam nanijeli štetu ići ćemo sa tužbama", rekao je Vujić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:30 Biznis klub (R)

    ''Biznis klub (R)

  • 12:55 Gola nauka (R)

    ' Gola nauka (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.