SUBOTA U 21:30

21 GRAMS: Koliko je teška duša?

  • Izvor: ATV
  • 05.02.2022. 15:00

Jedno od najpoznatijih ostvarenja reditelja Alejandra Inarritua, film '21 Grams' nastao je po istoimenoj drami Guillerma Arriage, a koja je nastala između ostalog inspirisana poznatim istraživanjem dr Duncana MacDougalla, koji je početkom XX vijeka pokušavao izmjeriti masu koju tijelo gubi kada ga duša napušta u trenutku smrti.

Taj 21 gram, postao je sinonim za težinu duše.

Film prati preplitanje života tri lika, i to nelinearnom tehnikom pričanja. Jack Jordan (Benicio del Toro) bivši je robijaš, koji pokušava da spas nađe u vjeri. Razočaran životom, ogrezao u alkohol i opijate, jedno veče gubi kontrolu i zabija se u auto, usmrćuje dvije djevojčice i muža nekadašnje ovisnice, a tada ispunjene majke i žene, Cristine Peck (Naomi Watts).

S druge strane Paul Rivers (Sean Penn) je profesor matematike, kojem je srce iz dana u dan u sve gorem stanju i koji nastoji da brak održi u životu. Zreo za transplataciju, on dobija srce Cristininog muža. Iznevjeren od supruge, počinje da traži poveznicu sa čovjekom čije srce nosi, i upoznaje Cristinu. Njih dvoje se zbližavaju i pomažu jedno drugom da prevaziđu bol. U pritvoru će Jack pokušati samoubistvo, no ubrzo izlazi iz zatvora jer Cristina ne podnosi optužnicu. Paulovo tijelo odbacuje novo srce, a Cristina želi da se osveti ubici svoje djece i muža. Ona i Paul ulaze u krug osvete i oprosta.

Veliki broj nagrada, način snimanja i pričanja priče, snažni likovi i njihove životne priče, vrhunska gluma, ovaj film stavljaju na pijedestal modernog filma.

Da li je duša teška kao kockica čokolade ili pero ptice? Ta težina nam je svima zajednička.

Film '21 Grams' - subota u 21 čas i 30 minuta.