Jablanica

Brojni odroni, haos sve veći: Traga se za nestalima

  • Izvor: Agencije
  • 04.10.2024. 09:42

U petak, 4. oktobra, u gradovima Kiseljak i Jablanica, uslijed obilnih padavina došlo je do poplava i odrona kamenja. 

"Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putevima: Jablanica-Prozor, Jablanica-Blidinje, Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je saobraćaj obustavljen", saopštili su iz BIHAMK-a.

Ne zna se broj žrtava nevremena u HNK

Ne zna se broj žrtava nevremena u HNK

Bujice su uzrokovale plavljenja privatnih objekata u prizemlju, a putne komunikacije u smjerovima Jablanica – Mostar, Jablanica – Risovac, Jablanica – Prozor Rama, Jablanica – Konjic. Dio Buturović Polja takođe je odsječen od lokalnog puta, kao i da je teško pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona šina.

Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

Na području opštine Kiseljak se odgađa nastava u svim školama. Nastava je odgođena zbog poplava na području opštine Kiseljak te zatvorenih puteva. Veliki broj puteva koje vode u Kiseljak i iz Kiseljaka su pod vodom.

Srpkinja dala novac sestri, pa izgubila kontakt: Poslije par godina stigao paket koji ju je rasplakao

Srpkinja dala novac sestri, pa izgubila kontakt: Poslije par godina stigao paket koji ju je rasplakao

Velika količina padavina pala je na kiseljačkom i kreševskom području. Poplavljeni su putevi, dvorišta, podrumi. U Kiseljaku mještani kažu da ne pamte toliku količinu kiše.

Sve hitne službe sa područja Opštine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu.

"Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba”, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pratite nas i putem Vibera