Brojke su jasne

Rekordna turistička godina u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 27.09.2024. 19:09

Razloga za obilježiti Svjetski dan turizma u Republici Srpskoj i te kako ima. Brojke kažu da je prošlogodišnji rekord oboren. Turisti u Srpskoj ostaju sve više dana a dolaze tokom cijele godine.

- Republika Srpska u ovom trenutku ima oko 27.000 noćenja, više nego za isti period prošle godine, a treba posjetiti vaše gledaoce da je prošla godina bila istorijska godina što se tiče turizma i tada smo ostvarili najveći broj noćenja, tako da već o ovoj godini možemo pričati da je istorijska godina - rekao je Denis Šulić, ministar turizma u Vladi Srpske.

Banjsko-rekreativni centri i dalje su najposjećeniji. Oborenim turističkim rekordima hvale se u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

- Brojkama smo svakako zadovoljni, a ono što nas posebno raduje jesu dobre najave za zimsku sezonu. Mi smo već u ovom periodu na nekih 40.000 dolazaka i već smo prebacili tu brojku od 100.000 noćenja - istakao je Igor Ikonić, direktor TO Istočno Sarajevo.

- Imamo u avgustu 29.000 noćenja, ove godine to bi ukupno značilo da imamo 157.000 noćenja zaključno sa 31.08, septembar je jako dobar tako da ćemo uskoro imati i te rezultate. Brojkama sigurno možemo biti što se tiče ove sezone - jasan je Bojan Vučurević, načelnik za turizam u Trebinju.

Brojke su dobre i kada je u pitanju trebinjska zarada od procvata turizma.

- Konkretno, Grad Trebinje na godišnjem nivou od 250.000 do 300.000 maraka ima od boravišne takse - izjavio Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Te brojke mogle bi biti i veće da ne postoji problem tzv. sive zone. Ovaj ali i ostali turistički problemi biće riješeni, obećavaju nadležni. Svjetski dan turizma obilježen je u Trebinju nizom događaja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: