Ratni zločin

Hrvatu osam godina zatvora zbog silovanja Srpkinje i premlaćivanja zatvorenika

Hrvatski državljanin Ante Pavić (51) iz Slavonskog Broda osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na osam godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno silovanja, protivzakonitog zatvaranja i premlaćivanja srpskih civila 1992. godine u Brodu.

Presudom, koja nije pravosnažna, Pavić je oglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U presudi se navodi da je optuženi zločine počinio kao pripadnik vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) od aprila do septembra 1992. godine u logoru koji se nalazio na stadionu FK ”Polet” i staroj zgradi policije u Brodu u kojima su bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno organizovani.

”Nakon što je žrtva ”X1” uhapšena i privedena u logor na stadionu optuženi je u više navrata tražio da je izvedu iz prostorije u kojoj je bila smještena, te odvedu u prostoriju koja se nalazila u potkrovlju objekta gdje ju je optuženi više puta silovao nanoseći joj veliku patnju i bol”, navodi se u presudi.

Dodaje se da je Pavić u aprilu i maju 1992. godine narušavao tjelesni integritet J.S. koji je bio zarobljen, tako što ga je u staroj zgradi policije sam i zajedno sa drugim, nepoznatim pripadnicima HVO-a, u više navrata tukao šakama i pendrekom po tijelu.

”Kada je bio pravoslavni Vaskrs 1992. godine prišao je žrtvi i pitao ga: ”Koji je danas dan?“. Kada mu je odgovorio da je pravoslavni vaskrs, zadao mu je udarac šakom u lice”, navodi se u presudi.

Pavić je osuđen i zbog toga što je 19. juna 1992. godine zajedno sa drugim pripadnicima HVO, bez naloga, protivpravno uhapsio S.K koju je potom odveo u zgradu vojne policije u Brodu, gdje je zadržana nekoliko sati.

Nakon presude Anti Paviću je produžena mjera pritvora u kome se nalazio od 24. oktobra prošle godine, a vrijeme provedeno iza rešetaka mu je uračunato u izrečenu kaznu.

Pavić je dužan i da plati troškove postupka u iznosu od 5.026 maraka, dok su žrtve sa imovinsko pravnih zahtjevom upućene na parnicu.

Pratite nas i putem Vibera