Akcija ”Luna”

Kusturić stigao u FZO, ”češljaju” se ugovori o respiratorima i njihovom transportu

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske Dejan Kusturić nije priveden i nakon pretresa njegove porodične kuće u pratnji istražilaca je stigao u FZO, kako bi prisustvovao daljim pretresima, potvrđeno je za ATV.

”Kusturić nije uhapšen, ali se očekuje da će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog”, kaže izvor ATV-a.

Kusturić je pod istragom u akciji ”Luna” koju, po nalogu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, sprovodi SIPA uz asistenciju Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske. Istraga se odnosi na zloupotrebe u vezi s javnim nabavkama respiratora, odnosno medicinskih sredstava i opreme tokom pandemije virusa korona.

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

Kako saznaje ATV istragom je obuhvaćena nabavka 165 respiratora koje je Republika Srpske kupila za 12,9 miliona maraka bez PDV-a. Ugovore o nabavci respiratora FZO je zaključivao sa firmom ”Medietik” d.o.o. Banjaluke i njenim tadašnjim direktorom Željkom Babićem. Prostorije te firme od jutros se takođe pretresaju po nalogu Republičkog javnog tužilaštva.

Izvor blizak istrazi navodi da je, osim cijene respiratora, u fokusu istrage njihova ispravnost odnosno da li ispunjavaju sve standarde kvaliteta. Prema nezvaničnim informacijama dio nabavljenih respiratora-ventilatora uopšte nije korišten u liječenju pacijenata i oni ”skupljaju prašinu” u bolnicama širom Srpske. Najveći broj takvih ventilatora nalazi se u bolnicama u Gradišci i Doboju.

SIPA pretresa ''Medietik''

SIPA pretresa ''Medietik''

Takođe, istražioci ”češljaju” i ugovore koje je FZO zaključivao za potrebe transporta nabavljenih respiratora. Ugovorima, koji su zaključeni sa ”Medietikom” bilo je precizirano da su dobavljači dužni da robu isporuče u određeno vrijeme, ali je uprkos tome FZO sklapao i ugovore o transportu respiratora i avionskom prevozu, što je dodatno plaćano.



Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?