Terorizam

Ne može u zatvor: Maloljetniku iz Bosanske Krupe mogu se izreći samo odgojne mjere

Ukoliko mu se dokaže krivica Еlmir S. (14), osumnjičeni za napad na Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, u kojoj je sinoć ubijen policajac i ranjen njegov kolega, ne može biti osuđen na zatvorsku kaznu.

Krivične sankcije prema maloljetnicima propisane su Krivičnim zakonom Federacije BiH, a članom 84. u stavu 2 jasno je navedeno da se mlađem maloljetniku ne može izreći zatvorska kazna.

(2) Maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života (mlađi maloljetnik), mogu se izreći samo odgojne mjere.

Članom 87. definisano je i ko je su to mjere: 

a) disciplinska mjera upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike;

b) mjere pojačanog nadzora: od roditelja, usvojitelja ili staratelja; u drugoj porodici; ili od nadležnog tijela socijalne zaštite;

c) zavodske mjere: upućivanje u odgojnu ustanovu, u odgojno-popravni dom ili u drugu ustanovu za osposobljavanje.

Tužilaštvo USK o napadu u Bosanskoj Krupi: Provjeravamo da li iza maloljetnika stoje ekstremne grupe

Tužilaštvo USK o napadu u Bosanskoj Krupi: Provjeravamo da li iza maloljetnika stoje ekstremne grupe

Da se osumnjičenom maloljetniku neće izreći zatvorska kazna na konferenciji za medije je potvrdila i glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona Merima Mešanović.

”Radi se o maloljetnom licu koje ima nepunih 15 godina i prema Krivičnom zakonu se smatra maloljetnikom. Za krivično djelo terorizma propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku, već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina”, istakla je Mešanović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?