Ratni zločin

Pripadnik HVO optužen da je žrtvu tukao slikom Tita i trakom zalijepio da visi s drveta!

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Mire Ključevića (67) iz Broda zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u maju 1992. godine.

”Optuženi se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba, kršeći pravila međunarodnog prava, kao pripadnik HVO-a, tokom maja 1992.godine u prostorijama Kriznog štaba u naselju Tulek, opština Bosanski Brod i u podrumu Vatrogasnog doma, nanosio povrede tjelesnog integriteta i primjenjivao mjere zastrašivanja, prema civilima koji nisu pripadali ni jednoj vojnoj formaciji, niti su učestvovali u oružanim operacijama”, saopštilo je OJT u Doboju.

Ključeviću se, kroz četiri tačke optužnice, na teret stavlja da je u Tuleku naredio oštećenom D.B. da skine svu odjeću. i da sjedne na stolicu za stolom. Optuženi je sjeo preko puta njega i rekao oštećenom da njegov brat D.N. puca sa krova kuće i da u dvorištu ima višecjevni bacač (VBR).

”Kada je D.B. odgovorio da to nije tačno Ključević mu je rekao da ako ne puca brat, onda puca on. Žrtva je i to negirala, a optuženi je od vojnika HVO-a B.A. uzeo nož na sklapanje, sa oštricom od oko 20 centimetara, i rekao mu: ”Priznaj ili ću ti odsjeći nogu”. Kada D.B. nije priznao optuženi mu je rekao da će odvesti u Radnički dom, objesiti za noge i pustiti kerove da ga rastrgaju”, navodi se u optužnici.

U drugoj taki se navodi da je optuženi 17. maja 1992. godine u Tuleku u prisustvu više vojnika nanosio tjelesne povrede i primjenjivao mjere zastrašivanja, prema oštećenom D.N. To je činio tako što je od D.N. tražio da prizna gdje su mu braća, pa kada je oštećeni odgovorio da ne zna, rekao mu je da su svi utekli u četnike i sad pucaju na njega. Potom mu je naredio da stavi glavi na sto i tražio da prizna gdje mu je brat D.P. i rođak Ć.S.

”Kada je oštećeni rekao da ne zna, optuženim mu je udarao šakama i nogama po tijelu. Najviše po glavi i bubrezima, da bi potom tražio nož da ga zakolje. Kada mu je J.I. dao nož Ključević je rekao: ”Tup je za njega ovaj nož, daj oštriji da četniku izvadim čašicu sa lijevog koljena”. Potom mu je rasjekao pantaolne i nožem napravio ranu na koljenu, uz prijetnje da će mu izvaditi čašicu”, navodi se u optužnici.

Slične metode zastrašivanja primjenjivao je i prema D.N. kome je prijetio da će mu u glavu zabiti ekser 12-ku, te ga je postavio uza zid gdje mu je J.I. naslonio pištolj na glavu, govoreći da mu nema smrti bez drvenog malja. Tražili su mu da prizna ”gdje su mu braća Srbi”.

”Potom su prostoriju doveli njegovog brata D.B. kome su rekli: Pogledaj brata posljednji put. Ode on rijekom Savom u banju kod Miloševića”, na šta je D.B. odgovorio da odmah ubiju i njega, a potom su oštećenog D.B. odveli u podrumske prostorije, a njemu sajlom vezali ruke na leđa i ubacili ga u auto i odvezli u staru zgradu Stanice javne bezbjednosti Brod, gdje su ga predali pripadnicima Zbora narodne garde iz Požege, govoreći mu da će tu morati sve priznati”, piše u optužnici.

Četvrta tačka optužnice odnosi se na premlaćivanje i zastrašivanje D.N. u podrumu Vatrogasnog doma u Bosanskom Bordu.

”Tukli su ga nogama i rukama, štambiljem i slikom na kojoj se nalazio lik Tita. Potom su ga oblijepili trakom oko stabla lipe, podigli na visinu od oko 40 centimetara od zemlje i ruke mu svezali za granu lipe, nakon čega su pucali preko njega u grane, a potom su se udaljili sa lica mjesta, a on je ostao tako obješen, da bi u jednom trenutku traka pukla i oštećeni je pao zemlju”, navodi se u optužnici, koju je potvrdio Okružni sud u Doboju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)