Tužilaštvo BiH

U ”Skaj” predmetima zaplijenjeno 1.670 kila droge i 5,5 miliona maraka

U ”Skaj” i ”Anom” predmetima koji su sprovedeni u BiH zaplijenjeno je 1.670 kilograma droge, te je u kešu i kriptovalutama zaplijenjeno ili blokirano oko 5,5 miliona maraka.

To je objavilo Tužilaštvo BiH koje je na svojoj veb stranici kreiralo podstranicu posvećenu svim informacijama o predmetima koji su formirani uz pomoć ”Skaja” i ”Anoma”

Pet od osam optužnica ”napisao” MUP Srpske

Na stranici je prezentovano osam predmeta u kojima su do sada podignute i potvrđene optužnice protiv ukupno 66 osoba. Čak pet od osam optužnica odnosi se na akcije koje je sprovela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, dva predmeta su dio akcije ”Odin” koju je realizovala SIPA, a jedna optužnica je rezultat akcije Granične policije BiH.

Tužilaštva u Srpskoj bez ijedne ”Skaj” optužnice

Tužilaštva u Srpskoj bez ijedne ”Skaj” optužnice

Simptomatično je da Tužilaštvo BiH dosada nije podiglo nijednu optužnicu na osnovu akcija koje su sprovodile policijske agencije u Federaciji BiH. Najveći broj istraga vodila je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, ali tužilačke odluke nisu donesene.

U Tužilaštvu BiH navode da je od 2021. do kraja 2023. godine sprovedeno 25 operacija koje su rezultirale hapšenjem i pritvorom za više od 150 osumnjičenih širom BiH.

Optuženo je 66 osoba, od čega je njih 15 (u tri predmeta) priznalo krivicu i izrečene im je 25 godina i 10 mjeseci zatvora. Kazne su se kretale u rasponu od jedne do pet godina, uz 39.000 KM novčanih kazni, a zaplijenjena je i nezakonito stečena imovina vrijedna oko 53.000 KM.

Podignuta prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom

Podignuta prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom

Istragama je obuhvaćeno 20 zaposlenih u policiji i agencijama za provođenje zakona. Među njima je pet policijskih službenika, kao i bivši savjetnik u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Među osumnjičenima se nalaze aktivni policijski službenici iz raznih agencija, kao i dvoje advokata i sudija.

Nova ”Sky” optužnica: U BiH prokrijumčarili 3,7 tona marihuane!

Nova ”Sky” optužnica: U BiH prokrijumčarili 3,7 tona marihuane!

Prezentovana je i infografika koja ukazuje da je u dosadašnjim istragama zamrznuta imovina među kojima je više od 35 nekretnina. Zaplijenjeno je preko 80 vozila, a neka su procijenjena na više od 100.000 evra. Oduzete su dvije skupocjene mašine za izvođenje građevinskih radova, kao i pet ručnih satova vrijednih oko 100.000 KM.

Sve detalje o ”Skaj” i ”Anom” predmetima možete pogledati ovdje.

Pratite nas i putem Vibera