Sarajevo

Zbog propuštanja suspenzije nastavnika bludnika, optuženi direktor škole i članovi odbora

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Omera Begovića, direktora OŠ ”Grbavica, te predsjednice i člana školskog odbora Azemine Macić i Еnese Pavlović, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju suspenzije nastavnika fizičkog vaspitanja koji je bio optužen, a kasnije i osuđen za bludne radnje.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu Begovića tereti da je od 14. marta do 28. avgusta 2018. godine kao direktor škole propustio suspendovati nastavnika fizičkog, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje.

”Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada”, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Peedsjednica školskog odbora OŠ ”Grbavica” Azemina Macić i član odbora Еnesa Pavlović optužene su da su u decembru 2021. godine bez potrebne većine članova školskog odbora od najmanje tri glasa donijele odluku o odobravanju neplaćenog odsustva na jednu godinu za istog nastavnika zbog odlaska u Švedsku radi pružanja njege bliskom srodniku, bez da je pružio adekvatne dokaze kojim bi ispunio ovo pravo.

Postupajući tužioci predložili su sudu zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe i djelatnosti nastavnika u obrazovnoj ustanovi u trajanju od jedne godine optuženom Omeru Begoviću, dok je Azemini Macić i Еnesi Pavlović predložena zabrana vršenja funkcije u tijelima formiranim u vezi sa obrazovnim procesima u trajanju od jedne godine. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza”, navode u tužilaštvu.

Pojašnjavaju da je ovaj predmet formiran, između ostalog, i na osnovu infomacija i dokaza dostavljenih od Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.