Suđenje Branislavu Zeljkoviću

Žustre rasprave, sumnjivi dokumenti i kraj maratonskog ispitivanja

Poslije sedam radnih sati i tri ročišta odbrana nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića okončala je unakrsno ispitivanje vlasnika agencije ”Travel for fan” Saše Markovića, ali saslušanju nije kraj jer će na narednom ročištu usljediti direktno ispitivanje.

Podsjetimo, optuženi Marković s tužilaštvom pregovara o priznanju krivice pa je u sudnici ranije svjedočio da je Zeljkoviću isplatio 250.000 KM mita koje mu je u kešu nosio u prostorije Ujedinjene Srpske.

Zeljkovićeva odbrana tvrdi da Marković uopšte nije mogao da isplati taj iznos, te da nema dokaza da je Zeljkoviću predavao novac. Zbog toga je branilac Jadranka Ivanović ukazala svjedoku da je po osnovu ugovora o pozajmicama na račun agencije prebacio oko 376.000 KM, a na račun fizičkog lica oko 89.000 KM, što je ukupno oko 465.000 KM. Kada se oduzme mito ostaje 215.000 KM i svjedok je upitan šta je uradio sa ostatkom novca.

”To je bio novac za privatne svrhe”, rekao je Marković.

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Svjedok Zeljkoviću dao 250.000 KM, evo šta je rekao o Stevandiću

Na pitanje da li je to bio osnov za blokadu njegovih računa od strane Suda BiH, svjedok je odgovorio da jeste. Od prve tranše, koja je iznosila 264.000 KM, svjedok je rekao da je Zeljkoviću odnio 180.000 KM pa je odbranu zanimalo šta je uradio s preostalih 84.000 KM (sa kojima je raspolagao prije blokade određenog računa).

Marković je objasnio da je Zeljkoviću nosio novac u skladu sa dogovorenom dinamikom u iznosu od devet maraka po odijelu. Pojasnio je da je ostatak podizao u skladu sa zakonom, te je novac koristio u poslovanju, navodeći da je imao i druge troškove, obaveze prema radnicima i slično.

”Meni su besmislena pitanja u kojima treba da odgovorim zbog čega sam podizao novac i na šta sam ga trošio”, rekao je Marković.

Branioci ostali bez pitanja

Odbrana je potom upitala Markovića da li je tačno da ga u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske nikada nisu upitali za novac i zaradu koju je ostvario u poslu sa IJZ, ali je usljedio prigovor tužilaštva, koji sud prihvatio.

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Zeljkovićeva odbrana poručila svjedoku da je ”go kao pacov”, pa se izvinjavala

Odbrana je potom željela da nastavi s direktnim ispitivanjem, ali je intervenisao predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović navodeći da se ne može ispitivati takvom dinamikom.

Data je prilika braniocima ostalih optuženih da unakrsno ispitaju Markoviću, ali je već prvo pitanje naišlo na prigovor Zeljkovićeve odbrane, koja je molila vijeće da ne dozvoli ostalima da postavljaju ”uopštena pitanja” kada se svjedočenje isključivo odnosi na Zeljkovića. Sud je prigovor prihvatio.

”Onda ja nemam pravo da uopšte postavljam pitanja”, konstatovao je Aleksandar Jokić, branilac Slavka Bojića, te odustao od daljeg ispitivanja. Pitanja nisu imali ni branioci ostalih optuženih.

Nastavljene žustre rasprave

Ročište su ponovo obilježile ”varnice” na relaciji između Jadranke Ivanović i predsjednika vijeća Dragana Uletilovića, što se odnosilo na redosljed izvođenja pojedinih dokaza, ali i vrijeme ispitivanja svjedoka.

”Predsjedniče vijeća, previše puta sam tokom suđenja od vas čula riječi poput ”ograničite se, prekratite, nemojte da dangubimo”. Maločas sam čula da ste rekli da imam pet minuta za direktno ispitivanje, pa ste poslije rekli dva sata. Smatram da je to povreda prava na odbranu Zeljkovića”, rekla je Ivanović.

Uletilović je uvjeravao da ga nije dobro shvatila, a Ivanovićeva se žalila i na ton kojim joj se sudija obraćao.

Isti dokumenti različitog sadržaja

Prešlo se i na izvođenje materijalnih dokaza tokom koje je Zeljkovićeva odbrana ukazivala da se određeni dokazi pribavljeni od agencije ”Travel for fan”, u sadržaju ne slažu sa istim dokumentima pribavljenim od knjigovodstva ”Standard” iz Bijeljine, čiji je osnivač prvi Markovićev advokat Miloš Stevanović.

”Neću tvrditi da je neko počinio krivično djelo u isplatama pozajmica, već ću ponuditi dokaz i onda ćemo imati sumnju ko je šta i kako radio”, rekla je, između ostalog, Ivanović.

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Marković tvrdi da je Zeljkoviću isplaćivao 30 odsto od marže, ali brojke kažu drugačije?

Tokom izvođenja dokaza Ivanovićevoj je prigovarala tužilac Sanja Tadić Stojisavljević navodeći da odbrana pokušava da zbuni sud u nastojanju da pojedine dokaze prikaže kao nezakonite. To je dovelo do rasprave u sudnici sa više međusobnih replika i ubjeđivanja ko govori (ne)tačno.

Krivi svi sem Zeljkovića...

Na tu raspravu nije ostao nijem ni optuženi Marković koji se, poslije komentara Ivanovićeve, okrenuo prema publici i rekao:

”Ovdje su izgleda svi drugi krivi, samo nije Zeljković... Mislim, dobro ja jesam kriv...”

Podsjetimo, optužnica Zeljkovića tereti za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, a Markovića za davanje mita.

Optuženi su još i direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.


Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.