Najbolji centar u ligi

Niko mu nije ravan: Nikola Jokić dobio 87 odsto glasova!

  • 08.10.2024. 19:23

Srpski centar Nikola Jokić dobio je 87 odsto glasova u godišnjem izboru generalnih menadžera 30 NBA franšiza za najbolje igrače po pozicijama.

Iza sebe je 29-godišnji as Denvera ostavio Kamerunca u reprezentaciji SAD Žoela Еmbida (Filadelfija) sa 10 i Francuza Viktora Vembanjamu (San Antonio) sa tri odsto glasova.

Reprezentativac Srbije, s kojom je prošlog ljeta osvojio olimpijsku bronzu sa Igara u Parizu, prošle godine je osvojio 93 odsto glasova, a najveće padove u ovom segmentu doživjeli su plejmejker Voriorsa Stef Kari i bek Finiksa Devin Buker – obojica sa 63 na 23. Kari je sada treći u poretku organizatora igre, dok je Buker druga „dvojka“.

Zanimljivo, ime 25-godišnjeg Luke Dončića pojavilo se u tri navrata. Zvezda Dalasa i reprezentativac Slovenije izabran je za najboljeg plejmejkera (37%), peti je u plasmanu bekova (7%), a na poziciji tri dijeli drugo mjesto sa superzvijezdama Kevinom Durentom i Lebronom Džejmom – svi po 17 odsto. Ispred fantastičnog trija isprečio se Bostonov Džejson Tejtum sa 47 odsto.

Najbolji bek postao je Minesotin Еntoni Еdvards (33%), dok je Grk Janis Adetokunbo i dalje suvjeren u rangiranju krilnih centara. Ipak, nosilac igre Milvokija je lane osvojio 97 (!) odsto glasova, a ove „samo“ 73. Iza njega je Durent sa sedam odsto.

Sudeći po padu u broju glasova za Jokića i Karija, koji je zaslužan za ključne poene u polufinalu sa Srbijom i trijumf nad domaćinom u finalu, utisak je da rukovodioci franšiza najjačeg klupskog šampionata svijeta nisu uvažili njihove partije sa Olimpijskih igara u Francuskoj pred glasanje.

Jokićev tim je u prošloj sezoni stigao do polufinala Zapadne konferencije, a Minesota je prošla dalje poslije sedam mečeva. Srbin je u proseku bilježio 26,4 poena, 12,4 skoka, devet asistencija i 1,2 ukradene lopte na 79 mečeva, a na 20 okršaja u doigravanju je bilježio 30 poena, 13,5 skokova, 9,5 asistencija, 1,1 ukradenu loptu i jednu blokadu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: