Posljednji dani

Ljekar otkrio nepoznate detalje o Titu: Krili smo pištolj da se ne ubije

  • Izvor: Alo
  • 17.09.2024. 22:35

Josip Broz Tito preminuo je 4. maja 1980, a mnogi ne znaju kako su izgledali njegovi posljednji trenuci. Njegov lični ljekar Milomir Stanković napisao je knjigu "Tito između života i smrti" i dao intervjue u kojima je, između ostalog, otkrio kako su izgledali posljednji dani predsjednika SFRJ i njegova borba sa bolešću.

A ovako je sve počelo - pored Josipa Broza Tita bio je u njegovim posljednjim danima, a prije nekoliko godina je u intervjuu za "RTS" rekao kako je on prvi dao Titu dijagnozu koja ga je koštala života.

Zbog brige o Titu Stanković je ispunio naredbu i ostavio svoju suprugu u Beogradu i nije je vidio šest mjeseci, jer je bio na povjerljivom zadatku.

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

Šta je pejdžer i kako može da eksplodira?

Takođe, otkrio je i detalje oko amputacije Titove noge za koju kaže da je došla prekasno. Rekao je i kako je sve oko Titovog liječenja bilo u tajnosti, kao i da nije mogao da prihvati svoju dijagnozu.

"Radilo se o okluzivnoj angiopatiji koja nije bila posljedica dijabetesa. To je bilo na butnoj arteriji i bila mu je ugrožena noga. Ja sam bio odgovoran i nešto sam morao da učinim pa sam pokušao da ga nagovorim da ga pregleda ljekarski konzilijum", prisetio se Stanković.

Tito je navodno odbijao da prihvati dijagnozu, ali nakon nekog vremena osjetio je jak bol u nozi. Nakon nagovaranja dopustio je da ga pregledaju dva stručnjaka, jedan sa istoka, drugi sa zapada. Oni su, kako govori Stanković, zaključili da je Tito u dobrom stanju, ali da mu je noga ugrožena. Kako on nije pristajao ni na šta drugo osim lijekova, sugerisali su da se pokuša bajpasom, ali da ga treba upozoriti da će, ako to ne uspije, uslijediti amputacija.

Tinejdžer (14) sjekirom ubio brata (36) zbog ''dugogodišnje svađe''

Tinejdžer (14) sjekirom ubio brata (36) zbog ''dugogodišnje svađe''

"Rekao nam je: ‘Ako moja noga ode, ja ću sam sebi presuditi’. Kad je morao da ode u bolnicu, sakrili smo mu pištolj koji je tajno čuvao", otkrio je ljekar i dodao da niko nije smio da mu kaže da je amputacija neizbježna.

"Terapiju koja ne djeluje produžavali su unedogled. I sve je bilo tako dok se noga nije osušila, kad se osušila, ona je otrovala organizam", rekao je.

Nakon amputacije bio je zadovoljan jer je bila uspješna, ipak odugovlačenje zahvata uzelo je svoj danak.

"Pokušavali su da ga spasu na sve moguće načine - infuzijama, transfuzijama. Kad je vidio da je sve propalo, njegove posljednje reči bile su: ‘Šta bi sve ovo trebalo da znači?!’. Е sad, ne znam je li se to odnosilo na neke njegove odluke ili na ljekare koji su mu obećavali da će terapija uspjeti… Sredinom februara 1980. Tito više nije mogao da govori i do kraja je bio u vještačkoj komi", ispričao je Stanković koji je preminuo krajem 2019. godine, prenosi "Alo".

Najbolji i najlakši način da oljuštite paprike

Najbolji i najlakši način da oljuštite paprike

Tito će ostati zapamćen i po burnom ljubavnom životu – imao je više ljubavnica i čak četiri supruge, od kojih je najpoznatija njegova posljednja i četvrta supruga Jovanka Broz.

Pratite nas i putem Vibera