Hrvatska

Može izazvati paralizu i smrt: U namirnici pronađena opasna bakterija

  • Izvor: Agencije
  • 18.09.2024. 19:16

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je u subotu potrošače o opozivu prehrambenog proizvoda zbog opasne bakterije.

Opoziva se domaći jeger, pakovanje po cca 1 kilogram, LOT 04092024, s rokom trajanja 14.9.2024., zbog utvrđene bakterije Listerija, navode u Inspektoratu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom ЕU o mikrobiološkim kriterijumima za hranu. Proizvođač su Mesnice Marko, Mala Jazbina 5c, Mala Jazbina, Bregana. U maloprodaji jeger je bio u objektu Mesnice Marko, Mahatme Gandija 3, Zagreb.

Ljetos je bila izbila prava mini epidemija listerije u prehrambenim proizvodima u više trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, i to u sendvičima s pilećom salamom porijeklom iz Italije i Slovenije.

Narod priča: Zbog čega svi toliko vole Vučju planinu

Narod priča: Zbog čega svi toliko vole Vučju planinu

Listerija je opasna jer može izazvati infekciju centralnog nervnog sistema. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.