Ne prestaje prepucavanja

NATO otkrio podatke na zahtjev Plenkovića, hrvatski vojnici ipak idu u Ukrajinu?

  • 22.10.2024. 18:26

NATO je deklasifikovao, odnosno skinuo tajnost podataka na zahtjev hrvatskog premijera Anderja Plenkovića o novoj "pomoći" Alijanse Ukrajini, objavio je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić.

Dok je trajala rasprava u Saboru, koji bi trebalo da glasa o pridruživanju Hrvatske toj novoj pomoći Ukrajini, nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović odbio da potpiše učeće Zagreba, stigla je ta informacija.

Plenković optužio Milanovića: Državni udar i udar na hrvatsku vojsku

Plenković optužio Milanovića: Državni udar i udar na hrvatsku vojsku

"NATO je juče dobio zahtjev za deklasifikaciju od strane Plenkovića, i danas dok sam ja odgovarao na replike, ta informacija je došla u vladu kod premijera", rekao je Anušić.

Ministar je u Saboru tvrdio kako hrvatski vojnici, kao ni ostali vojnici iz članica NATO-a neće biti raspoređeni u Ukrajini, ipak, opovrgao ga je sam Plenković.

Hrvatski premijer je u izjavi medijima rekao da ova aktivnost podrazumijeva nekoliko pripadnika oružanih snaga zaduženih za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini.

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski

"NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi pedesetak ljudi", rekao je Plenković.

Potom je i Anušić potvrdio da će nekolicina hrvatskih vojnika završiti u Ukrajini, dodajući da je to osoblje "strogo u svrhu veze i koordinacije pomoći, koji će povremeno putovati u Ukrajinu".

"Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO komanda odrediti da mogu po potrebi da putuju u Kijev, gdje će se koordinisati logistička podrška cijelog svijeta ili zapadnog svijeta koja već traje pune dvije i po godine. Dakle, putovaće na bilateralne sastanke s ukrajinskim vođstvom oko distribucije pomoći", dodao je.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)