Na današnjoj sjednici

Vlada Crne Gore dala saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 19.09.2024. 13:51

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore usvojen je prijedlog ministra kulture i medija Tamare Vujović, i donesena odluka o davanju saglasnosti za izgradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću u Beranama, izjavio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

- Spomenik mitropolitu Amfilohiju biće trajni podsjetnik na njegovu snagu, njegovu mudrost i njegovu ljubav prema Crnoj Gori i vjeri - rekao je Bečić.

Naveo je da mu je bila čast da predsjedava današnjom sjednicom Vlade na kojoj je data saglasnost za izgradnju spomenika.

- Lično sam imao privilegiju da s njim dijelim brojne razgovore koji su za mene, kao i za mnoge, bili više od razgovora i običnog susreta. Njegova uloga nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrijednosti i očuvanju duše Crne Gore. Njegova misija bila je veća od jednog života, ona je bila potraga za dubljim razumijevanjem našeg bića i postojanja, za očuvanjem duha, tradicije i našeg nasljeđa - kazao je Bečić.

Podgorica odbila zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju, reagovala Еparhija

Podgorica odbila zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju, reagovala Еparhija

Naveo je da je ime Amfilohija Radovića bilo poznato i cijenjeno u svjetskim intelektualnim i duhovnim krugovima.

- Njegovo djelovanje nije bilo samo lokalno, već univerzalno, povezivao je Crnu Goru sa širim svijetom, jačajući našu zemlju ne samo kao kulturnu, već i kao moralnu silu na međunarodnoj sceni - dodao je Bečić u saopštenju, prenosi RTCG.

Pratite nas i putem Vibera