Kosmet srpski vijekovima

Manastir Visoki Dečani - rušen i napadan, ali nikada srušen kao ni srpstvo na Kosovu i Metohiji

  • Izvor: ATV
  • 30.09.2024. 18:13

Kosmet je srpski vijekovima. Bio je juče, jeste danas i biće sutra. Otkada postoje Srbi, postoji i Kosovo i Metohija. O tome najbolje svjedoče manastiri i crkve, crkvišta i srpska groblja.

Jedna od najljepših srpskih svetinja iz doba Nemanjića - manastir Visoki Dečani skoro sedam vijekova je čuvar srpskog bića i kosovskog zavjeta.

Živi svjedok istorije. Rušen i napadan, ali nikada srušen kao ni srpstvo na Kosovu i Metohiji.

"Manastir je osnovan 1327. godine. Stefan Dečanski, srpski kralj, doveo je najbolje majstore i izabrao najljepše mjesto u svojoj kraljevini, opisano je to u povelji manastira koja je sačuvana, takođe i u njegovoj biografiji koja je napisala već u 14. vijeku pa onda druga početkom 15. vijeka", rekao je jeromonah Petar Dečanac.

On je istakao da Dečani imaju sačuvanu najveću dokumentaciju od svih naših srednjovijekovnih manastira.

"Stefan Dečanski je tako da se zna da je pažljivo birao mjesto i pažljivo gradio manastir. Poludragi kamen je korišćen kao građevinski materijal u Dečanima. Spolja crkva liči na italijanske katedrale, to je bilo karakteristično samo za Nemanjiće i za njihove kraljevske crkve u kojima su grobovi Nemanjića, od Studenice do Dečana", ističe jeromonah Petar Dečanac.

On ističe da su Visoki Dečani posljednja crkva toga stila sačuvana sagrađena od najljepše kombinacije arhitekture.

"Korištena je romanička i gotička arhitektura i kamena plastika, a iznutra vizantijski freskopisi i sve su te crkve prilagođenje pravoslavnom bogosluženju", ističe jeromonah.

On je istakao da su Visoki Dečani potpuno sačuvana crkva toga tzv. raškog stila i potpuno autentična građevina iz tog perioda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: