Preduzete sve mjere

U Surdulici proglašena epidemija, afrička kuga se širi

  • Izvor: RTS
  • 28.10.2024. 19:43

U opštini Surdulica, zbog afričke kuge svinja, u selu Kalabovce uništeno devet životinja. Koje se mjere preduzimaju kako bi se spriječilo širenje bolesti?

Veterinari iz Vladičinog Hana su zaduženi i za područje Surdulice i Bosilegrada, a oni su preduzeli sve mjere da spriječe dalje širenje afričke kuge.

"Jedine mjere - neškodljivo uklanjanje životinja i mi smo to primijenili sada u selu Kalabovcu, neškodljivo smo uklonili devet svinja koje su na stočnom groblju uklonjene, to mjesto se ne upotrebljava i pojačali smo zdravstveni nadzor, u svim domaćinstvima u zaraženom području i ugroženom”, navodi Nenad Mitrović, dr veterinarske medicine u Vladičinom Hanu.

Pazite se: Građani BiH opet na meti prevara

Pazite se: Građani BiH opet na meti prevara

Na pitanje kako spriječiti dalje širenje - svinjske kuge, koja je veoma zarazna bolest odgovara: "Ne, to je krajnja mjera uništavanja životinja, prije svega tu su u tom lancu jako važni lovci, lovačka udruženja koja na područjima opštine Vladičin Han, čitavog okruga pronalaze bolesne divlje svinje i lovci su vrlo odgovorni i prijavljuju to inspekciji i veterinarskim stanicama, a oni odmah reaguju".

Ovde se javila svinjska kuga zato što je čovjek lovac i zato što nije dobro uradio dezinfekciju poslije povratka iz lova.

Više nisu bitni: Kinezi ''ponizili'' Analenu Berbok, niko je nije dočekao!

Više nisu bitni: Kinezi ''ponizili'' Analenu Berbok, niko je nije dočekao!

"Ono što je jako važno, ja apelujem ljudima, da prije svinjokolja mi od svake sumnjive životinje uzimamo bris, šaljemo u institut. Veterinarski institut iz Niša je vrlo kvalitetan i vrlo odgovoran po tom pitanju i vrlo brzo PI-SI-AR testovima nam šalje rezultate. Važno je da to radimo, da imamo aktivan nadzor, da vlasnici životinja, prije svinjokolja, 70 sati, dva, tri dana prijave veterinarskoj stanici da će biti svinjokolj. Mi ćemo doći da uzmemo bris iz ušne vene, da vidimo da li postoji antigen afričke svinjske kuge, da se ne bi u toku svinjokolja širio virus, i što je najvažnije to uzorkovanje je besplatno", naglašava Mitrović.

Tokom prošle godine u opštini Bujanovac zbog afričke kuge uništeno je pedeset svinja, a bila je privremeno zatvorena i stočna pijaca u Ristovcu, selu kod Bujanovca, jedina u Pčinjskom okrugu.

(RTS)

Pratite nas i putem Vibera