Izbori u Americi

Bitka za Pensilvaniju: Barak Obama protiv Ilona Maska

  • Izvor: RTS
  • 11.10.2024. 18:15

Tačno 16 godina od kada je njegov predizborni karavan izazivao histeriju oduševljenja skoro gdje god da se pojavio, Barak Obama je doputovao u Pensilvaniju, pokušavajući da ubijedi stanovnike nekadašnje prijestonice čelika da glasaju za Kamalu Haris. Gotovo istovremeno, najbogatiji čovjek Amerike Ilon Mask skakao je od sreće po bini tokom predizbornog skupa Donalda Trampa u gradiću Batler, svega sat vožnje udaljenom od Pitsburga.

Duel Obame i Maska proizvod je činjenice da bi glasovi iz Pensilvanije, jedne od "zaboravljenih" američkih saveznih država, mogli odlučiti ishod predsjedničkih izbora 5. novembra.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, kandidatkinja demokrata Kamala Haris ima gotovo nemjerljivo malu prednost u odnosu na Donalda Trampa. Za Harisovu bi glasalo 48 odsto glasača u Pensilvaniji, odnosno 0,6 odsto više nego za kandidata republikanaca.

Sjećate li se djevojčica iz snimka 'Bože, Petra' - danas imaju 19 godina

Sjećate li se djevojčica iz snimka 'Bože, Petra' - danas imaju 19 godina

"Mrtva trka" u Pensilvaniji, neminovno, izazvala je paniku u oba izborna štaba, pa su demokrate pokušale da utiču na birače izvlačeći "džokera", najboljeg govornika među američkim predsjednicima prethodnih nekoliko decenija - Baraka Obamu.

Obamina kratka pensilvanijska turneja pokušaj je demokrata da odobrovolje afroameričke glasače, čiji je entuzijazam za poruke koji dolaze iz štaba Kamale Haris prilično deprimirajuće djelovao i na nekadašnjeg predsjednika Amerike.

Demokrate, koje su tokom izborne trke 2016. godine zaboravile zapadnu Pensilvaniju, tvrde da ovakvu grešku više nikada neće ponoviti, ali je Obama poslije skupa u Pitsburgu rekao saradnicima da je osjetio "izostanak uzbuđenja", koje je pratilo njegove pohode u tu državu 2008. i 2012. godine.

Džoker, Barak Obama

Pominjući bol, probleme, ali i radost koji su pratili "njegov put", Obama je upozorio na opasnost po američku demokratiju koju bi predstavljala pobjeda "mogula nekretnina koji je postao političar".

Analitičari, ipak, tvrde da je angažovanje najboljeg među demokratskim oratorima nekoliko nedjelja pred glasanje možda i znak da štab Kamale Haris osjeća da im pobjeda na izborima polako klizi iz ruku.

Đoković sreo Federera u Šangaju - o njihovom pozdravu bruji svijet

Đoković sreo Federera u Šangaju - o njihovom pozdravu bruji svijet

Sa ocjenama analitičara slažu se i kladioničari, koji Trampu daju prilično ozbiljnu prednost u odnosu na Kamalu Haris, dok istraživanja javnog mnjenja kandidatkinji demokrata daju prednost od oko dva i po odsto.

Da problem po demokrate bude veći, gotovo je izvjesno da će, poslije 5. novembra, izgubiti većinu u Senatu, što bi, ukoliko Tramp postane predsjednik, sve tri ključne poluge vlasti u Americi moglo staviti u ruke republikanaca.

Takav razvoj situacije u prvi je plan izbacio najbogatijeg čovjeka na svijetu, vlasnika mreže "Iks" i "Tesle" Ilona Maska, koji je sopstveni "glavni štab" prebacio u Pensilvaniju, tvrdeći da će upravo ova država odlučiti budućeg predsjednika SAD.

Gužve na pojedinim graničnim prelazima

Gužve na pojedinim graničnim prelazima

Zbog toga je uspostavio "ratnu sobu" u Pitsburgu, gdje je doveo advokate, marketinške stručnjake, eksperte raznih fela i najbliže prijatelje, pokušavajući da na izbore prenese uspjeh u rješavanju kriznih situacija sa kojima su se u prošlosti suočavale njegove kompanije.

Istovremeno, Trampu je na raspolaganje stavio trust mozgova koji, inače, vodi njegove kompanije, dok posmatrači tvrde da kampanju republikanskog kandidata podržava jednakim žarom kojim vodi "Iks" i "Teslu".

Mask po kućama

Ukoliko bude potrebno, najavio je, lično će ići od kuće do kuće u Pensilvaniji, kako bi nagovorio birače da glasaju za Trampa. Posljednjih nedjelja, optuživao je demokrate da će pustiti u zemlju ogroman broj nelegalnih imigranata, koji će im, zauzvrat, omogućiti da zauvijek ostanu na vlasti.

Tvrdi da bi izbori 5. novembra mogli biti posljednji slobodni izbori u Americi.

Pas oštetio avion hrvatske kompanije

Pas oštetio avion hrvatske kompanije

Ljudi u Pensilvaniji smatraju da će upravo njihovi glasovi odlučiti ko će to biti.

Na prethodnih osam predsjedničkih izbora, demokrate su u Pensilvaniji pobijedile sedam puta. Jedini put dominaciju demokrata prekinuo je upravo Donald Tramp 2016. godine, i to poslije čuvene debate u kojoj ga je do nogu potukla tadašnja kandidatkinja demokrata - Hilari Klinton.

I ovoga puta, Pensilvanija je podijeljena. Ne samo po okruzima ili gradovima, već i unutar samih naselja.

U smrznutom špinatu na bh. tržištu pronađen kadmijum: Oglasila se Agencija za bezbjednost hrane

U smrznutom špinatu na bh. tržištu pronađen kadmijum: Oglasila se Agencija za bezbjednost hrane

Na takav zaključak navodi i istraživanje dnevnika Filadelfija inkvajerer prema kojem će rezultati izbora u Pensilvaniji ovog puta zavisiti od predgrađa manjih gradova - Harisburga, Altune, Džonstauna ili nekog drugog mjesta duž puta koji nosi ime po osnivaču Pensilvanije, Vilijemu Penu.

Prije dva dana, vlasti u prijestonici Amerike, Vašingtonu, zatvorili su dio avenije Pensilvanija, kako bi spremili binu na kojoj će buduća predsjednica ili predsjednik SAD održati inauguracioni govor. Kako stoje stvari, o osobi koja će se popeti na binu odlučiće upravo glasači po čijoj je državi nazvana ova ulica.

Pratite nas i putem Vibera