Florida

Čudovišni uragan snimljen iz svemira: Ne piše im se dobro

  • Izvor: Agencije
  • 09.10.2024. 22:09

Uragan Milton, koji je trenutno pete kategorije, trebao bi stići do Tampe na Floridi u četvrtak u ranu zoru po evropskom vremenu. Čudovišni uragan je snimljen iz svemira, a sudeći prema tim snimcima Americi se ne piše dobro.

Zbog toga je toku evakuacija stanovništva koje strahuje šta će zateći kada se jednom vrati nazad. Nacionalna meteorološka služba navela da je više od 12 miliona ljudi na Floridi suočeno s prijetnjom, a oko 5,5 miliona ih je evakuisano.

Uragan Milton raste dok se približava zapadnoj obali Floride, prema podacima Nacionalnog centra za uragane.

U posljednjem ažuriranju u 20 sati po našem vremenu rečeno je da se oluja nalazi otprilike 209 kilometara zapadno od Fort Majersa, grada na jugozapadnoj obali Floride, te da se kreće prema sjeveroistoku brzinom od oko 26 kilometara na sat.

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski

Šta su to potpisali Plenković i Zelenski

“Valovi će se brzo pogoršati tokom sljedećih nekoliko sati, posebno tamo gdje će doći do unutrašnjosti, duž zapadne obale. Koliko god smo blizu kopna, nije moguće tačno reći gdje će se dogoditi taj najgori (olujni) val”, rekao je u srijedu direktor Nacionalnog centra za uragane Majkl Brenan, prenosi "CNN".

Devastacija koju bi mogao prouzrokovati uragan Milton na Floridi mogla bi imati snažan učinak na širu američku ekonomiju – utičući na radna mjesta, putovanja, proizvodnju, maloprodaju, stanovanje i druge faktore.

Oko 3 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda direktno je na Miltonovom putu, prema Rajanu Svitu, glavnom američkom ekonomisti za "Oksford Еkonomiks".

NASA objavila fotografije Miltona iznad Meksičkog zaliva

NASA je podijelila slike uragana Milton dok je prolazio preko Meksičkog zaliva, u blizini obale poluostrva Jukatan.

U trenutku kada su fotografije snimljene, uragan je bio pete kategorije. U Meksiku, vlasti u državi Jukatan izvijestile su o manjoj šteti od Miltona dok je prolazio tik uz more.

"Еlektrični vodovi, ulična svjetla i drveće srušeni su u blizini obale, a neke male strukture sa slamnatim krovom su uništene", rekao je guverner Jukatana Hoakin Dijaz.

Nije izvijestio o mrtvima ili povrijeđenima.

Nezapamćene cijene tovljenika, a svinjokolj sve bliži

Nezapamćene cijene tovljenika, a svinjokolj sve bliži

Džozef Bajden, aemerički predsjednik, govoreći u Vašingtonu o približavanju uragana, pozvao je sve koji se nađu na putu uragana Milton da "prate sva sigurnosna uputstva" jer je "to pitanje života i smrti".

Bajden je naveo da je njegov tim učinio "sve što je mogao" da se pripremi za ovu oluju.

"Vjetrovi će duvati brzinom većom od 160 kilometara na sat, s olujnim talasima koji će dostizati do pet metara”, rekao je američki predsjednik i dodao:

"Znam da je jako teško ostaviti svoj dom, svoje stvari, sve što posjedujete. Ali pozivam sve na putu uragana Milton da prate sva sigurnosna uputstva u sljedeća 24 sata".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: