Tel Aviv

Kakva je uloga Jedinice 8200: Kako je Izrael tako brzo obezglavio Hezbolah

  • Izvor: Nova.rs
  • 30.09.2024. 09:38

Izrael je nakon rata sa Hezbolahom 2006. godine uložio velika sredstva u izgradnju špijunskih agencija kako bi presreo komunikaciju te militantne grupe i pratio njene komandante, što je na kraju dovelo do toga da je gotovo u potpunosti obezglavio Hezbolah.

Vođa ove militantne grupe ubijen je u udarima IDF-a u subotu.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, izraelski obavještajci su se plašili preventivnog udara od strane Hezbolaha. Pripremali su se za napad na Hasana Nasralaha, vođu Hezbolaha, za kojeg su znali da će biti u Bejrutu.

O Miljanu nakon izbora bruji cijela Crna Gora: ''Za mene nijesu glasali ni moji iz kuće''

O Miljanu nakon izbora bruji cijela Crna Gora: ''Za mene nijesu glasali ni moji iz kuće''

Međutim, kada su obavijestili Bijelu kuću o svojim planovima, američki zvaničnici su odbacili ideju o napadu, upozorivši da bi to moglo izazvati regionalni rat. Predsjednik SAD Džo Bajden zamolio je izraelskog premijera Netanjahua da ne izvede napad.

Strategija praćenja vođa Hezbolaha

U subotu, Izrael je saopštio da je ubio Nasralaha nakon što su bombardovali četiri stambene zgrade u Libanu. Bajden nije bio unaprijed obaviješten, što je otežalo situaciju za američku administraciju, prenosi "Nova".

Uspjeh izraelske obavještajne službe u lociranju Nasralaha i prodiranju u Hezbolahov unutrašnji krug rezultirao je napadom na visoke komandanata Hezbolaha, ostavljajući grupu bez mnogih ključnih ljudi.

Ovaj uspjeh je rezultat odluke Izraela da poveća svoje obavještajne resurse nakon rata 2006. godine, koji se nije završio pobjedom jedne ili druge strane, ali je Hezbolah nastavio da se razvija i jača.

Srpski jutjuberi imali tešku saobraćajku

Srpski jutjuberi imali tešku saobraćajku

Izrael je radio na jačanju svojih obavještajnih kapaciteta, uključujući korišćenje naprednih sajber alata za presretanje komunikacije Hezbolaha i povećanje broja dronova i satelita iznad Libana radi kontinuiranog praćenja.

Osim toga, izraelska Jedinica 8200 uspostavila je jače veze sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbjednost, što je olakšalo razmjenu informacija o zajedničkim neprijateljima poput Irana i Hezbolaha.

Izrael je iskoristio svoju blizinu Libanu za izvođenje tajnih operacija na terenu, a njegovi zvaničnici su pokazali odlučnost da izvrše rizične operacije koje su se razlikovale od tradicionalnih obavještajnih agencija.

Agresivna strategija Izraela dovela je do značajnih gubitaka za Hezbolah, uprkos bliskoj saradnji te grupe sa Iranom na poboljšanju svojih bezbjednosnih kapaciteta.

Ugrađivanje eksploziva u pejdžere

Nasralah je priznao da je Hezbolah pretrpio "snažan udarac“ nakon što je Izrael uspeo da detonira pejdžere i toki vokije napunjene eksplozivom.

Mljekari da podnesu zahtjeve za isplatu premija

Mljekari da podnesu zahtjeve za isplatu premija

Ulaganje Izraela u obavještajne kapacitete isplatilo se već 2008. godine, kada su saradnjom sa CIA eliminisali vrhunskog operativca Hezbolaha, Imada Mugnijea, u Siriji.

Pojačan fokus na Hezbolah nastavio je da se isplaćuje, a nedavne akcije uključuju ciljanje visokih komandanata i njihovo ubistvo tokom sastanaka u Bejrutu.

Izrael je prešao na naprednije strategije, uključujući pravljenje lažnih kompanija za proizvodnju pejdžera koji su korišćeni za izvršenje napada.

Dok su napadi rezultirali gubicima među civilima i izazvali paniku, Izrael je nastavio da se fokusira na ključne mete unutar Hezbolaha, što uključuje i ubistvo visokog vojnog komandanta Ibrahima Akeela.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.