Stalni predstavnik Ruske Federacije

Nebenzja: Veoma sam ponosan što smo dobili odlikovanja Srbije

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 23.09.2024. 22:46

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, kome je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku uručio orden srpske zastave prvog stepena, zahvalio se predsjedniku Srbije na priznanju i saradnji ruskog i srpskog naroda.

Vučić je, predajući Nebenzji odlikovanje, rekao da se zahvaljuje ruskom predstavniku za prijateljstvo i pomoć koju je Rusija pružila Srbiji u Njujorku.

- Još jednom želim da vam zahvalim na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovdje u Njujorku, prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se da možemo dodatno da ojačamo saradnju između naših naroda i naših zemalja do nivoa kojim ćemo svi biti zadovoljni. Hvala vam još jednom, to je bio jako težak posao, ja to mnogo cijenim i od nas uvijek možete da očekujete isto. Želim vam svaki uspjeh i svako dobro, ovo je za mene bila velika čast - istakao je Vučić.

Orden srpske zastave za ruske diplomate u Njujorku

Orden srpske zastave za ruske diplomate u Njujorku

Nebenzja je odgovorio predsjedniku Srbije da mu je velika čast što je odlikovan.

- Veoma mi je drago i poštujem što smo dobili ovo odlikovanje, posebno od vas lično. Rusija i Srbija uživaju u bezgraničnim odnosima, ne samo u odnosima, već i u prijateljstvu i bratstvu. Gledamo na svijet istim očima, štitimo iste vrijednosti i principe, i to se odnosi na Kosovo i Metohiju, koje je srce Srbije. Srpski narod pokazuje svoje bratstvo kada su primili hiljade Rusa koji su izbjegli užase revolucije, a Rusi koji su ostali u vašoj zemlji su obezbjeđivali i potpuno podržavali razvoj Srbije - rekao je Nebenzja.

On je istakao da ima mnogo rusko-američkih prijatelja iz Srbije i da oni "sa toplinom, zahvalnošću i simpatijama pamte Srbiju".

- Takođe, naša pravoslavna vjera nas povezuje. Borili smo se zajedno tokom Drugog svjetskog rata protiv nacizma, i obje naše zemlje su osjetile užase i pretrpjele strašne gubitke. Želimo da više ratova ne bude, ali hegemonija u nekim zemljama, čija imena svi znamo, i dalje postoje, i mi ćemo ostati na strani Srbije u njenoj borbi za očuvanje integriteta i svega što je u srcu Srbije. Još jednom, gospodine predsjedniče, hvala vam na ovim dekoracijama koje ste nam uručili - rekao je Nebenzja Vučiću.

Pratite nas i putem Vibera