Nevada

Otac i najstariji sin protiv cijele porodice: Krenula borba za kontrolu imperije Ruperta Merdoka

  • 19.09.2024. 17:14

Ove nedjelje je iza zatvorenih vrata suda u Nevadi započela porodična sudska bitka u rangu one iz HBO-ove nagrađivane TV drame "Succession", koja je i nastala inspirisana upravo njima.

U igri je jedan od najuticajnijih svjetskih medijskih biznisa, na jednoj strani sudnice naći će se medijski mogul Rupert Merdok (93) i njegov najstariji sin Lahlan (53), a na drugoj strani suprotstaviće im se njegovo troje djece - Prudens (66), Еlizabet (56) i Džejms (51), koji žele da preuzmu kontrolu nad unosnim porodičnim biznisom.



Sve oči biće uprte u ostavinskog sudiju koji je zadužen za to da procjeni ko je u pravu u ovom velikom sporu koju je privukao još veću pažnju javnosti. I dok se serija ""Succession" djelimično oslanja na upravo ove prepirke porodice Merdok, te je u maju prošle godine konačno završena, stvarna bitka oko toga šta će se dogoditi kada Rupert umre traje i dalje i napetija je nego ikada.

Milijarder poletio na prvu privatnu šetnju svemirom

Milijarder poletio na prvu privatnu šetnju svemirom

Glavno je pitanje - ko će kontrolisati porodični posao nakon Merdokove smrti, a koji je vrijedan 34 milijarde dolara?

Kako izvještava Bi-Bi-Si, Merdok je želio da promjeni porodični biznis stvoren 1999. kako bi njegov sin Lahlan mogao da preuzme kontrolu nad medijskim carstvom bez "uplitanja" svoje braće i sestara Prudens, Еlizabet i Džejmsa.

On je stvoren kao dio Rupertove nagodbe s drugom suprugom Anom, koja je majka Еlizabet, Lahlana i Džejmsa. Prudensina majka je bila njegova prva žena, Patriša Buker. Ana od svog bivšeg nije tražila polovinu imovine, već samo 200 miliona dolara plus ovaj biznis, u kom je navedeno da će četvoro starije djece imati jednaku kontrolu nad poslom kad njihov otac ode na drugi svijet.

Porodica posjeduje oko 40 odsto dionica s pravom glasa u "News Corpu" i "Foxu", što su dva Merdokova glavna poslovanja. Kad je Merdok dobio još dvije ćerke, Kloi i Grejs, s trećom suprugom Vendi Deng, izglasano je da će one biti korisnice bez prava glasa.

Ovaj trust osmišljen kao "neraskidiv", odnosno uspostavljen je na takav način da niko, a naročito Rupert Merdok, ne bi mogao da se predomišlja i petlja s njim i oko njega.

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

Alarmantan rast američkog duga: Dnevni trošak za kamate tri milijarde dolara?

A njegova djeca sada tvrde da je to upravo ono što on sada pokušava da učini. Želi da promijeni nagodbu kako bi dao prednost svom najstarijem sinu. Lahlan je, inače, predsjednik News Corpu i predsednik i glavni izvršni direktor Foxa.

"Iz onoga što znamo, ovaj plan u suštini nastoji svesti Prudens, Džejmsa i Еlizabet na ista pravo kao i Merdokove dvije mlađe ćerke", izjavio je Volter Marš, australijski novinar i autor biografije "Young Rupert: The making of the Murdoch Empire", koji smatra da bi medijski mogul želio "svu glasačku moć" da preda u ruke sina Lahlana, prenosi Bi-Bi-Si.

Podsjetimo, Džejms je svojevremeno bio predlagan za čelnu poziciju, ali je bio primoran da da ostavku na svoju ulogu u BSkyB-u zbog skandala s hakovanjem telefona 2012. Džejms je napustio upravni odbor News Corpa 2020. zbog “neslaganja s uređivačkim sadržajem”. Nakon nereda na Kapitolu 2021, kritikovao je novinske kuće "koje propagiraju laži", što je shvaćeno kao potkopavanje Fox Newsa. Ranije ovog mjeseca, Džejms je iskazao podršku Kamali Haris za američku predsjednicu, a strani mediji navode da s bratom Lahlanom godinama nije razgovarao.

U međuvremenu se, Еlizabet, uspješna TV direktorka, takođe često pominjala kao moguća nasljednica, ali ni ona, baš kao i njen brat, nije dijelila politiku Fox Newsa, iako je navodno pokušala da zadrži poziciju "neutralne Švajcarske" u imućnoj porodici i davala sve od sebe da održi dobre odnose u porodici. Prudens, najstarije dijete, nikada pak nije iskazivala iste ambicije kao njena braća i sestre, ali se vjeruje da je stala na stranu Еlizabet i Džejmsa.

Njihov otac Rupert pak smatra da je, s obzirom na politička razmatranja, u najboljem interesu njegove djece da sve njegove firme ostanu profitabilne, pa bi iz tog razloga na čelu želio da zadrži politički najopredijeljenije dijete - Lahlana. Međutim, boji se da bi ostalo četvoro djece, ako zadrže jednaka prava glasa, moglo da nadglasa Lahlana nakon njegove smrti. Smatra da bi promjena političkog stava Fox Newsa naštetila cijeni njegovih dionica, što ne koristi nikome od njih.

"Lahlan povlači trampovske poteze kako bi izbjegao neizbježno. Svjestan je da će izgubiti posao kad mu otac umre. Natjerao je svog oca da se složi s tim, ali ovo je više Lahlanova nego Rupertova ideja", tvrdi Majkl Volf, novinar i autor knjige "The Fall: The End of Murdoch Empire".

"Ovo je očito Lahlanova posljednja prilika. Njemu nije neučinkovito da gomila toliko parnica oko nečega od čega svi odustaju. Ne mislim da će Džejms odustati, ali vrlo je lako moguće da će Еlizabet i Prudens na kraju reći: "je*** ovo, ne želimo time da se bavimo u životu‘.", dodaje novinar, prenosi Telegraf.

Stari Merdok i Lahlan navodno su iznenada iznijeli taj svoj plan, nazvan "Projekt Harmony", drugoj braći i sestrama, a jedan dugogodišnji direktor News Corpa komentarisao je da je "ironično da je Rupert uspio time da udruži Džejmsa, Еlizabet i Prudens, s obzirom na to da ranije nisu dijelili mnogo toga zajedničkog."

Neobičan savjet milijarderke da se obogatite

Neobičan savjet milijarderke da se obogatite

"Rupert drži porodicu na okupu, ali kad on ode, braća i sestre će vjerovatno zaratiti jedni s drugima", tvrdi direktor.

Mnogi smatraju da se tu ne radi samo o brojevima, već i o principu. Nije to samo Džejms protiv Lahlana, već se tu radi i o nedostatku poštovanja koje je Rupert Merdok iskazao prema svoje troje djece, tvrde neki.

Uhapšen milijarder (91): Osumnjičen za silovanje

Uhapšen milijarder (91): Osumnjičen za silovanje

Bilo kako bilo, prepirke oko trustova i sudski sporovi nisu ništa novo u porodici Merdok...

Pratite nas i putem Vibera