Podvig

Pilot doživio srčani udar: Njegova supruga bez iskustva uspješno sletjela avionom

  • Izvor: Agencije
  • 11.10.2024. 22:49

Ivon Kinane-Vels, (69) uspjela je da sigurno prizemlji dvomotorni avion Beech C90B King Air na aerodromu u Kaliforniji, iako nikada ranije nije upravljala letjelicom, nakon što je njen suprug, pilot Еliot Alper (78), doživio srčani udar tokom leta.

Incident se dogodio u prošli petak, dok su letjeli na visini od 1.800 metara.

Par je krenuo sa Aerodroma Henderson Еxecutive u Las Vegasu ka Montereju, Kalifornija, kada je Alper počeo da pokazuje znakove srčanog udara i izgubio svijest. Kinane-Vels koja je inače agent za nekretnine iz Las Vegasa, bila je prisiljena da preuzme kontrolu nad avionom, iako nikada ranije nije letjela.

U trenutku očaja, Ivon je kontaktirala kontrolu letenja, koja joj je pomogla u vođenju aviona do najbližeg aerodroma. Kontrolor leta ju je savjetovao kako da doda snagu motorima i usmjeri avion ka Meadows Field aerodromu u Bakersfieldu.

"Postavićemo vas tako da kad završite zaokret, budete direktno usmjereni ka pisti na aerodromu Bakersfield. Da li je to u redu?“ upitao ju je kontrolor. 

Ivon je nervozno potvrdila, a nekoliko minuta kasnije uspjela je da izvede svoje prvo slijetanje.


Iako je avionom prešla čitavu pistu dugu 3.300 metara i djelimično izletjela van nje, Ivon je bezbjedno zaustavila avion. Hitne službe odmah su stigle na lice mjesta i njenog supruga, koji je još uvijek bio bez svijesti, prevezle u bolnicu. Na žalost, on je kasnije preminuo.

Direktor aerodroma u okrugu Kern, Ron Brevster, izjavio je da nikada nije vidio ovakav podvig u svojoj karijeri. 

"Koliko znam, ovo je bez presedana. Nikada nisam vidio ništa slično,“ rekao je Brevster, prenosi Dejli Mejl.

Ovakvi incidenti, iako rijetki, uvijek privuku veliku pažnju u avijaciji. Hitne situacije poput ove zahtijevaju izuzetnu hladnokrvnost i timski rad između kontrole letenja i putnika bez letačkog iskustva. Ovdje je ključnu ulogu odigralo brzo i precizno vođenje kontrolora letenja, koji su uspješno pomogli da se letjelica sigurno prizemlji, a da pri tom nije došlo do većih posljedica po avion ili posadu.

Kinane-Vels je primjer kako pravovremena reakcija i smirenost mogu biti od presudnog značaja u kritičnim situacijama, dok kontrola letenja nastavlja da pokazuje svoju vitalnu ulogu u održavanju bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

(Aero.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: