Invazija Izraela na Liban

Pređene sve crvene linije: Bliski istok klizi u potpuno ratno stanje

  • Izvor: Agencije
  • 20.09.2024. 08:43

Izraelska kopnena invazija na Liban mogla bi da izazove apokaliptične scene i potpuno ratno stanje, dok bi IDF mogao da se suoči sa trupama obučavanim od strane Britanije.

To je rekao ambasador bliskoistočne zemlje u Londonu, Rami Mortada, dodajući da njihove trupe ne bi "mirno posmatrale" ako bi Izrael izvršio invaziju ili "pokrenuo teški vazdušni napad", prenosi D Tajms.

Prošle noći, izraelski avioni su napali Liban sa više od 50 udara - uprkos pozivima na suzdržanost usred strahova od spirale sukoba u Bliskom istoku nakon nedjelje eksplozija pejdžera i radio veza, što je zemlju dovelo u haos.

Bombardovanje je označilo najintenzivnije napade na Liban u posljednjih godinu dana, dok su se svjetski lideri okupili u Parizu da hitno pozovu na deeskalaciju.

Mortada je upozorio da je Hezbolah postao "moćna borbena snaga", rekavši da bi višefrontni rat u regionu mogao da radikalizuje nove generacije u Еvropi.

Rekao je za medije: "Suočavamo se sa svim rizicima potpunog regionalnog sukoba i to je ono što smo neumorno pokušavali da izbjegnemo."

Crne prognoze Еvropske komisije: Ukrajina će zimu dočekati bez struje i vode

Crne prognoze Еvropske komisije: Ukrajina će zimu dočekati bez struje i vode

"Nadamo se da nećemo doći do toga, jer bi to bila apokaliptična scena za sve. Definitivno je apokalipsa za Liban, ali Liban neće biti jedini koji će pretrpjeti u ovom ratu. To nas je nedavna istorija naučila. Zato sve napore treba usmjeriti na izbjegavanje takvog ishoda."

Diplomata je nastavio: "Postoji mnogo opasnih aspekata za Bliski istok koji bi mogli da se prošire čak i na Еvropu i šire."

David Lemi je hitno pozvao britanske državljane da napuste region, uz strah da bi se "situacija mogla brzo pogoršati". Otkrio je da je razgovarao sa premijerom Libana, Najibom Mikatijem, i "izrazio svoju duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija i civilnih žrtava."

Bijela kuća je izjavila da je diplomatsko rješenje ostvarivo i hitno potrebno, a portparol je rekao na brifingu da su "uplašeni i zabrinuti zbog potencijalne eskalacije".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: