Kazanj

Rekapitulacija prvog dana Samita BRIKS-a

  • Izvor: ATV
  • 23.10.2024. 08:11

U ruskom Kaznju juče je otvoren Samit zemalja članica BRIKS-a.

Tim povodom u Tatarstan, odnosno u Kazanj, stigli su predstavnici brojnih država svijeta. Domaćim BRIKS-a predsjednik Ruske Federacije dočekao je i ugostio 36 šefova država.

Na Samitu zemalja BRIKS-a učestvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a tu su i predsjednik NR Kine Si Đinping, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Indije Nadera Modi, predsjednik Južne Afrike Ciril Ramfoza, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsjednik Turske Redžep Tajip Еrdogan, predsjednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, premijer Jermienije Nikola Pašinjan, predsjednik Еgipta Abdel Fatah Еl-Sisi, predsjednik Irana Masud Pezeškian, predsjednik Bolivije Luis Arse, predsjednik Konga Desi Sasu Ngeso, predsjednik Palestine Mahmud Abas, premijer Еtiopije Abi Ahmed, predsjednik Ujedinjenih Еmirata Muhamed bin Zaid al-Nahian, premijer Malezije Anvar Ibrahim.

Na Samitu učestvuju i predsjednik Kirgistana Sadir Žaparov, predsjednik Laosa Tongloun Sisoulit i predsjednik Mongolije Uhnagin Hүrslsuh.

Zvanični Kremlj objavio je kratki video u kojem rekapituliraju prvi dan Samita. Na snimku je prikazano kako su lideri zemalja učesnica dočekani i posluženi prilikom dolaska u Kazanj.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, juče je razgovarao sa, između ostalih, kineskim kolegom Si Đinpingom.

Danas je drugi dan samita a planiran je niz bilateralnih sastanaka. Između ostalog, planiran je i sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U Kazanj je doputovao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, saopštio je parlament Tatarstana.

U saopštenju se navodi da se Guteres sastao sa predsjedavajućim Državnog savjeta Tatarstana Faridom Muhametšinom na Međunarodnom aerodromu u Kazanju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.