Aleksej Zajcev

Rusi progovorili o NATO planovima za Balkan: Udaraju na više frontova

  • 25.09.2024. 10:50

Zapadni Balkan je izraziti primjer neokolonijalnih ambicija SAD i ЕU koji koriste region za svoje geopolitičke igre i promovišu ideologiju NATO-centričnosti, opasnu po regionalni mir i stabilnost, nastoje da sebi potčine lokalne elite, narušavajući suverenitet balkanskih država“, rekao rekao je ruski ambasador u Albaniji, Aleksej Zajcev.

Kao primjer on je naveo subverzivnu djelatnost protiv Srbije koju pokušavaju da okrenu protiv Rusije i da odustane od nacionalnih interesa, kao i BiH gdje zapadne zemlje rade na rušenju Dejtonskog sporazuma i pokušavaju da se miješaju u unutrašnja pitanja preko tzv. visokog predstavnika.

- Poseban problem je tzv. Kosovo. Tokom niza godina pregovaračkog procesa uz učešće Beograda i Prištine i posredovanje ЕU i SAD, Vašington i Brisel imaju jedan te isti cilj - da iz rješavanja ovog problema isključe jedinu legitimnu osnovu – Rezoluciju SB UN 1244, prinude Srbiju da prizna tzv. Kosovo kao državu - istakao je ruski ambasador.

Tramp: Ukoliko pobijedim, promijeniću američku politiku prema Ukrajini

Tramp: Ukoliko pobijedim, promijeniću američku politiku prema Ukrajini

Prema njegovim riječima, povećanje infrastrukture NATO na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, vodi samo ka većoj vojno-političkoj napetosti u Еvropi i nekontrolisanom povećanju rizika u sferi bezbjednosti.

On je naveo i konkretne infrastrukturne objekte NATO: otvaranje prve taktičke baze NATO na Balkanu u martu, planirana modernizacija luke Drač između ostalog i zbog potreba Združenih pomorskih snaga NATO, učešće zvanične Tirane u projektu panevropskog „Koridora 8“ do Bugarske koji može biti upotrebljen i za vojne ciljeve.

Rusi kucaju na vrata 'grada tvrđave' u Ukrajini

Rusi kucaju na vrata 'grada tvrđave' u Ukrajini

"Nemamo informacije da Albanija obučava ukrajinske pilote"

Zajcev je saopštio je da prema podacima kojim raspolaže ambasada ukrajinske pilote ne obučavaju za avione F-16 u novoj taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a u gradu Kučova na albanskoj teritoriji. Kako je naglasio, tamo nema takvih aviona.

Bajden: Nećemo odustati od podrške Ukrajini

Bajden: Nećemo odustati od podrške Ukrajini

- Modernizacija tog objekta se nastavlja. Planirano je da se aerodrom koristi kao pomoćna baza za taktičku avijaciju Združenog vazduhoplovstva NATO-a. Danas, koliko je nama poznato, nema govora o tome da se ona uvrsti u spisak objekata Alijanse u kojima se može organizovati obuka pilota borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, kao što nema ni samih lovaca F-16 - rekao je Zajcev za Sputnjik.

On je dodao da su u gradu Kučova trenutno raspoređene bespilotne letelice „bajraktar TB2“ kupljene od Turske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.