Vašington

Šta se krije iza najavljenog sastanka Zelenskog i Trampa

  • Izvor: Agencije
  • 19.09.2024. 19:56

Kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp izjavio je u srijedu da će se "vjerovatno" sastati sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji će sljedeće nedjelje boraviti u SAD.

Zelenski planira da se obrati sjednici Savjeta bezbjednosti UN o ratu Rusije u njegovoj zemlji.

"Vjerovatno, da", odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li će se sastati sa ukrajinskim liderom.

Zelenski je u avgustu rekao da želi da predstavi mirovni plan predsjedniku SAD Džou Bajdenu, Kamali Haris i Trampu. Tramp i Zelenski nisu razgovarali od bivšeg mandata bivšeg predsjednika.

Ukrajinski predsjednik je rekao da njegov tzv. "Plan pobjede" ima za cilj da donese mir Ukrajini, istovremeno održavajući zemlju jakom i izbjegavajući bilo kakav "zamrznuti konflikt" koji je sada okončan poslije mnogo konsultacija.

Obraćanje šefa Hezbolaha: Izrael je prešao sve crvene linije!

Obraćanje šefa Hezbolaha: Izrael je prešao sve crvene linije!

Obećao je da će Bajdenu predstaviti svoj plan, vjerovatno sljedeće nedjelje kada bude u SAD.

Svakodnevno izvještavajući o pripremi plana, Zelenski je dao nekoliko nagovještaja o njegovom sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj stvaranje uslova prihvatljivih za Ukrajinu, koja je sada u ratu sa Rusijom više od dvije i po godine.

Bajdenova administracija i dalje nije ubijeđena da bi Ukrajini trebalo dati ovlašćenje da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju rata, objavio je u srijedu "Asošiejted pres".

Američki zvaničnici rekli su da su tražili od Ukrajine da jasnije navede svoje borbene ciljeve.

Pratite nas i putem Vibera