Bivši predsjednik SAD

Tramp: Biću zaštitnik Amerikancima Jevrejima

  • 20.09.2024. 11:40

Bivši predsjednik SAD i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp osudio je antisemitizam nekoliko sati nakon što je Si-Еn-Еn objavio da je republikanski kandidat za guvernera Sjeverne Karoline, Mark Robinson, iznio seriju rasnih i seksualnih komentara na veb stranici, gdje je sebe takođe nazivao “crnim nacistom”.

Tramp nije komentarisao Robinsonove izjave tokom jučerašnjeg obraćanja grupi jevrejskih donatora i Izraelsko-američkom savjetu u Vašingtonu, prenosi AP.

Trampova kampanja izdala je saopštenje nakon što je CNN objavio Robinsonove komentare, ali nije pomenula Robinsona. U zvaničnom saopštenju je navedeno da je Tramp “fokusiran na pobjedu u Bijeloj kući i spasavanje zemlje” i da je Sjeverna Karolina “vitalni dio tog plana”.

Tramp je juče na donatorskom događaju u Vašingtonu pod nazivom “Borba protiv antisemitizma u Americi” obećao Amerikancima Jevrejima da će biti njihov zaštitnik.

- Moje obećanje Amerikancima Jevrejima je sljedeće: Vašim glasom, ja ću biti vaš branilac, vaš zaštitnik i biću najbolji prijatelj koji su Amerikanci Jevreji ikada imali u SAD - rekao je Tramp. CNN tvrdi da je Robinson objavio niz komentara na pornografskoj veb stranici “Nud Africa” prije više od 10 godina, u kojima je sebe nazvao “crnim nacistom” i izrazio podršku ponovnom uspostavljanju ropstva.

Robinson je negirao da je riječ o njegovim komentarima i objavio video na društvenim mrežama u kojima demantuje navode CNN 3-a.

- Dozvolite mi da vas uvjerim u stvari koje ćete vidjeti u toj priči - to nisu riječi Marka Robinsona - rekao je on i objavu CNN nazvao “pogrešnim tabloidnim lažima”.

Nedavne ankete u Sjevernoj Karolini nisu pokazale veliku razliku između Trampa i kandidatkinje demokrata Kamale Haris, ali su iste ankete pokazale da demokratski kandidat za guvernera Sjeverne Karoline Džoš Stajn ima prednost u odnosu na Robinsona, navodi AP.

Agencija dodaje da pojedini analitičari ocjenjuju da bi Robinsonovi komentari, uključujući i onaj iz 2012. u kojem je rekao da preferira nacističkog diktatora Adolfa Hitlera od rukovodstva u Vašingtonu, mogli da ugroze Trampove šanse da osvoji Sjevernu Karolinu, ključnu državu.

Ova priča nije o guvernerskoj trci u Sjevernoj Karolini. Riječ je o predsjedničkoj trci - smatra Pol Šumaker, republikanski analitičar. On takođe ocjenjuje da bi Tramp mogao da izgubi državu u kojoj je pobijedio 2016. i 2020. godine.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: