Kanarska ostrva

Zastrašujuće: Čovjeka napala ajkula, pogledajte kako se odbranio

  • Izvor: Agencije
  • 30.09.2024. 10:14

Svjetski mediji objavili su zastrašujući snimak koji prikazuje kako se kajakaš kod obale Kanarskih ostrva, kod La Palme, veslom bori protiv ajkule čekićare (mlatovke), koja ne prestaje da kruži oko kajaka.

Ova ajkula je ista vrsta, za koju stručnjaci vjeruju da je ubila turistkinju nakon što joj je odgrizla nogu upravo kod Kanarskih ostrva.

A, na snimku vidimo kako ajkula prvo kruži oko kajaka dok se čuje kako čovjek koji snima u panici teško diše. Ubrzo podiže svoje veslo i maše njime prema stvorenju u pokušaju da natjera zvijer da se okrene. U još očajnijoj molbi da ga neman ostavi na miru, kajakaš gura i udara zvijer svojim veslom dok se stvorenje sve više približava. Čekićara se okreće - ali zatim nastavlja da kruži i vraća se.

Čovjek - inače mještanin - kako mediji javljaju, postao je zabrinut da će ajkula prevrnuti kajak i napasti ga. Na snimku se može čuti kako u panici govori zvijeri da ode već jednom. Srećom, nakon još jednog udarca, zastrašujuće stvorenje odlazi.

Mihael Šumaher prvi put u javnosti?

Mihael Šumaher prvi put u javnosti?

Korisnici društvenih medija pokušali su umanjiti incident insistirajući na tome da čekićare nisu agresivne prema ljudima. Ali, ova vrsta je povezana sa smrtonosnim napadom od prije nekoliko dana u koji je bila uključena 30-godišnja Njemica koja je bila na plovilu "Dalajns Čičester". Žrtva je pretrpjela smrtonosni srčani zastoj u helikopteru španskih vazdušnih snaga koji ju je prevozio u bolnicu nakon što ju je ajkula 17. septembra napala i odgrizla nogu. Ajkula ju je napala dok je bila na katamaranu.

Većina vrsta čekićarki smatra se bezopasnom za ljude i zabilježeno je tek nekoliko napada. Uprkos tome, oni su agresivni lovci, a njihova veličina i žestina čine ih potencijalno smrtonosnim zvijerima. Mogu biti duge do nevjerovatnih 6 metara i težiti do 3.580 kilograma.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:00 Serija: Mućke (12+) (R)

    ''Serija: Mućke (12+) (R)

  • 12:30 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 12:55 Еnergo klub (R)

    Еnergo klub (R)

  • 13:25 Manastiri (R)

    'Manastiri (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Keto Kuhinjica

    ''Keto Kuhinjica