Izrael

Zastrašujuće: Putnik iz aviona snimio početak iranskog napada

  • Izvor: Telegraf
  • 02.10.2024. 13:44

Iran je u utorak uveče napao Izrael sa 180 projektila, od kojih su većina navodno bile hipersonične rakete Fatah, koje su upotrijebljene prvi put. Trenutak lansiranja raketa uhvatio je putnik komercijalnog leta, budući da Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor.

Na snimku se javno vidi kako projektili polijeću sa lokacija koje se nalaze odmah uz iranski grad Širaz, piše "Antena Observator".

Putnik je, kako se navodi u opisu objave na kojoj je snimak, uspio da zabilježi ovaj trenutak zato što Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor za civilne letove prije napada, pa se letjelica našla na nebu iznad Širaza baš u trenucima kada su rakete poletjele. Odluka da se vazdušni prostor ne zatvori prije napada mogla je da dovede do tragedije, navodi se u objavi.

Inače, ove rakete su prešle razdaljinu između Irana i Izraela za otprilike 15 minuta, leteći na mnogo većim visinama nego drugi projektili, što ih čini težim za presretanje. Takođe, projektili Fatah imaju mnogo veći domet i pogađaju ciljeve velikom brzinom.

Srpkinja čuvala Trampovu djecu i otkrila šta Donald misli o Srbima

Srpkinja čuvala Trampovu djecu i otkrila šta Donald misli o Srbima

Iran je saopštio da su ciljevi napada bile tri izraelske vojne baze i druge vojne instalacije, bez gađanja civilnih ciljeva. Iranci su zatražili od SAD da se ne uključuje u sukob i prenijeli evropskim državama da ne žele eskalaciju, ali da se neće povući ako dođe do opasnosti od velikog rata.

Sa druge strane, Izrael je najavio da već priprema "odgovor" na napad od utorka uveče, a glavne mete biće iranske naftne instalacije. Takođe, Izrael intenzivira kopnene operacije u Libanu i povećava borbeni kapacitet na granici.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.