Лубенице су идеална љетна посластица, а од када се појаве прве на пијацама или у маркетима поставља се питања која ваља.
Питање које се преноси с генерације на генерацију је како одабрати ону али да буде слатка као шећер.
Е ту на сцену ступају стари народни трикови, на које можете обратити пажњу приликом сљедеће куповине.
Жута флека
Свака лубеница са доње стране има жуту флеку на кори. Настала је од лежања на земљи. Битно је да не буде свијетле боје, већ тамно жута, јер то гарантује да је она лежала довољно на сунцу.
Узмите је у руку
Упоредите тежину лубенице са другом сличном по величини. Одаберите ону која је тежа, јер је она вјероватно зрелија.
Куцкање
Сигурно сте видјели да неко куцка лубеницу. Па то није без разлога. Ово је стари трик који се од давнина користи за провјеру зрелости. Ако је звук туп и дубок то значи да лубеница није зрела.
Облик
Тражите чврсту и симетричну лубеницу без удубљења и испупчења, јер они настају ако лубеница нема довољно сунца или воде, пише "Еспресо".