Корисно знати

Како сачувати свјежину јабука током зиме

  • Извор: Агенције
  • 25.10.2024. 04:00

Јабуке су омиљено воће многих у зимском периоду, а познате су по својој хрскавости и слаткоћи. Међутим, често не успијемо задржати њихову свјежину.

Иако изгледају отпорнима, јабуке могу брзо изгубити своју свјежину, постајући мекане и неукусне у само неколико дана. Да бисте задржали свјежину јабука, најважније је одабрати оне које су мање оштећене. Идеално је чувати свјеже убране јабуке из воћњака, будући да су оне мање подложне хемијским третманима који се често користе на воћу купљеном у продавницама.

Јабуке треба чувати на хладном и сухом мјесту, попут оставе или подрума. Хладније окружење успорава природно зрење и старење, што значајно продужава њихов рок трајања.

Једна од мање познатих чињеница о чувању јабука је да их треба држати подаље од кромпира. Заправо, кромпир ствара гас етилен који може убрзати процес сазријевања јабука, чинећи их брже неукусним. Зато је препоручљиво одвојити ово воће од поврћа како би се задржала њихова свјежина.

Још један користан трик за очување јабука је умотавање сваке појединачно у новине. Ова метода помаже у заштити од оштећења и успорава процес старења, јер новине упијају влагу и спречавају да јабуке брзо пропадну.

Узимајући у обзир ове савјете, можете уживати у свјежим јабукама дуже времена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: