Међу омиљеном зимницом своје мјесто су осигурале паприке пуњене купусом.
За ову традиционалну, ферментирану салату биће вам потребно квалитетно поврће, со и вода, савјетује Агроклуб.
Стаклене тегле или пластичну посуду добро оперите, као и поклопце.
Састојци
3 до 4 килограма купуса
Око 5,5 кг паприка бабура или парадајзуша средње величине
Со за солење
5 литара воде
150 г соли
Припрема
Главице купуса очистите од вањског оштећеног листа и одсијеците дио коријена. Исијеците га ситно као када правите рибанац.
Нарибан купус посолите мањом количином соли, око двије кашике, рукама измијешајте и изгњечите. Оставите га сљедећих сат времена како би постао меканији и пустио свој сок.
Плодове паприке који су чврсти и здрави очистимо од петељке и унутрашњег садржаја. Оперемо их и поредамо на убрус или крпу са отвором окренутим на дно како би се оциједиле и просушиле. Унутрашњост паприке само мало посолите, натрљајте, да и оне постану мекше.
Пуните их купусом. Напуњене редајте у стаклену теглу или пластичну канту. Ако вам остане купуса слободно га поредајте по паприкама, али на врху морају бити паприке.
Пресолац направите од воде и соли. Све добро измијешајте како би се со растворила. Прелијте га преко пуњених паприка које морају бити потпуно у сланом раствору.
На врх ставите пластичну решетку и оптеретите да бисте их спријечили да испливају. Послије двије седмице завршиће се процес кисељења и ова здрава, ферментирана зимница је спремна за јело.