Много се зна о опасностима шећера, али и о предностима природног меда. Можда помишљате да замијените један производ другим и завршите са тим? Звучи одлично, али у стварности није све тако једноставно. И мед и шећер су богати угљеним хидратима, која се састоји од два моносахарида, глукозе и фруктозе. Они садрже исти број калорија по граму, тијело их брзо разграђује и могу да изазову скокове у нивоу шећера у крви.
Предности природног меда као заслађивача су очигледне. Има много корисних својстава које друге врсте шећера немају. И Свјетска здравствена организација препоручује укључивање меда у исхрану, у количини која не прелази 10 одсто укупних калорија додатих шећера. У наставку откривамо зашто.
Мед има нижи гликемијски индекс од обичног шећера, што значи да не подиже ниво глукозе у крви тако брзо. Осим тога, има богатији укус и израженију слаткоћу, па ће вам можда требати знатно мање меда. Према научним радовима из 2018, мед може да садржи трагове есенцијалних витамина и минерала као што су калијум, калцијум, цинк и витамини Ц, Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6.
Недавна студија из 2021. године показала је да када су пацијенти са инфекцијама горњих дисајних путева конзумирали мед, неки симптоми, укључујући учесталост и јачину кашља, нестали су знатно брже него у групи која није користила овај производ. Доказана су и антиоксидативна и антибактеријска својства меда. Супстанце садржане у непрерађеном меду могу да имају антифунгални и пребиотички ефекат, пише портал Medical News.
Шта се дешава ако шећер у потпуности замијените медом:
Ниво глукозе у крви може да порасте
Мед садржи шећер и угљене хидрате и то у великим количинама. Ако га конзумирате више од препоручених дневних доза, ниво глукозе у крви може нагло да порасте.
Мед може да снизи крвни притисак?
Вјерује се да у малим дозама мед може да снизи крвни притисак, па ако имате хипотензију, морате да будете опрезни са њим. Ипак, ако прекомјерно конзумирате овај производ, ефекат ће бити супротан и дугорочно може да утиче на функционисање срца.
Мед може да изазове проблеме са стомаком
Ако патите од затвора, конзумирање меда може да погорша ситуацију. Чак и ако је све у реду са варењем, повећан садржај фруктозе у производу може да успори перисталтику. Поред тога, љубитељи меда могу да осјете симптоме као што су надимање, дијареја и мучнина.
Мед може да подстакне дебљање
Ако пазите на своју тежину, веома је важно да контролишете количину меда коју конзумирате. Висок садржај калорија, шећера и угљених хидрата у овом производу може у великој мјери да омета ваш успјех у губитку тежине.
Шта да изаберете - шећер или мед?
Ако вам је тешко без слаткиша, а не морате да избјегавате храну која садржи глукозу и фруктозу, онда је боље да дате предност меду. Ипак, требало би да се придржавате препоручених дневних доза. Када је природни мед у питању, сасвим је довољна доза од 50 милилитара дневно, али чак и мања је боља. Ако имате алергијске реакције на пчелиње производе или хроничну болест, прије употребе се обратите љекару.
Најновије
Најчитаније
21
50
21
43
21
38
21
30
21
21
Тренутно на програму