Љето и јесен се не могу замислити без салате од парадајза, али постоји одређена група људи која би требало да се држи подаље до овог воћа.
Иако се парадајз често сматра здравом намирницом, стручњаци упозоравају да може изазвати озбиљне тегобе код особа које пате од одређених здравствених проблема. Његова киселост и присуство одређених спојева могу погоршати симптоме и изазвати компликације.
Парадајз је изразито кисео, што може изазвати жгаравицу и нелагодност код особа које пате од гастритиса или гастроезофагеалног рефлукса. Чак и код здравих особа, прекомјерна конзумација може довести до печења у желуцу.
Због присуства алкалоида соланина, парадајз може подстаћи накупљање калцијума у меким ткивима, што доводи до упала и болова у зглобовима. Особе које већ имају проблема са зглобовима треба да буду посебно опрезне.
Парадајз садржи оксалате и висок ниво калијума, што може негативно утицати на рад бубрега. Код особа које имају проблема са бубрезима, конзумација парадајза може допринијети стварању бубрежних каменаца.
Хистамин присутан у парадајзу може код осјетљивих особа изазвати осип, отицање језика и друге алергијске симптоме. Особе са дијагностикованом алергијом на парадајз треба да га потпуно избјегавају.
Код особа које пате од синдрома иритабилног цријева (ИБС), парадајз може изазвати надутост, грчеве, дијареју или затвор. Због своје киселости, додатно иритира дигестивни тракт.
Прекомјеран унос ликопена, пигмента из парадајза, може изазвати стање познато као ликопенодермија – промјена боје коже. Иако ријетко, ово стање је доказ да ни у здравим намирницама не треба претјеривати.
Кисела храна попут парадајза може изазвати учестало мокрење и иритацију мокраћног мјехура. Особе са проблемима уринарног тракта треба да избјегавају парадајз, кечап и сличне производе.
Алкалоиди из парадајза могу погоршати упалне процесе код особа које пате од аутоимуних болести. Многи обољели избјегавају не само парадајз, већ и друге биљке из исте породице – попут кромпира.
Листови парадајза никако не треба конзумирати – могу изазвати озбиљне симптоме тровања. Њихова конзумација се строго не препоручује.
Најновије
Најчитаније
23
06
22
52
22
28
22
08
21
50
Тренутно на програму