Уживање у неколико порција сјеменки дневно је одличан начин да побољшате квалитет ваше цјелокупне исхране.
И не само то, већ је у њима лако уживати, а постоји низ различитих рецепата за печење сјеменки бундеве, како јести чија сјеменке или сјеменке лана, сусама и сунцокрета.
Чиа сјеменке
Чиа сјеменке су познате као супернамирница, јер се у само двије кашике чиа сјеменки налази готово 10 г биљних влакана. Ако их самељете у блендеру, добићете савршен хрскав посип за јогурт, воћне салате или јела од поврћа.
Антиоксиданси и пептиди који се налазе у чија сјеменкама могу дјеловати као природни АЦЕ инхибитор (уобичајена класа лијекова за снижавање крвног притиска) да снизе крвни притисак и унаприједе здравље срца. То је само по себи предност, али једење чија сјеменки док узимате антихипертензивне лијекове може да снизи ваш крвни притисак више него што се очекивало.
Сјеменке бундеве
Одличан су извор витамина Е, цинка и мангана. Сјеменке бундеве садрже и ријетке антиоксидансе. Једна кашика сјеменки бундеве садржи 4,7 мг здравих масти (мононезасићених масти које смањују лош и повећавају добар холестерол). Сјеменке бундеве јачају имунитет и регулишу ниво инсулина.
Сјеменке лана
Нискокалоричне сјеменке лана богате су протеинима, влакнима, алфа линоленском киселином (АЛА), омега 3 масним киселинама. Боре се против слободних радикала, побољшавају пробаву и кардиоваскуларно здравље.
Сјеменке сусама
Богате су калцијумом, магнезијумом и бакром. Повећавају ниво витамина Е у тијелу, побољшавају здравље срца и јачају имунитет. Студије су показале да сјеменке сусама могу да смање ризик од мултипле склерозе.
Сјеменке сунцокрета
Сјеменке сунцокрета садрже добре масти, односно мононезасићене и полинезасићене масти. Богате су витамином Е, те су добре за кости јер су добар извор калцијума.
Једна научна студија је показала да грицкање сјеменки сунцокрета и других сјеменки пет или више пута недјељно доводи до нижих нивоа упале, што такође смањује факторе ризика за неколико хроничних болести.
Ко не би требало да једе сјеменке?
Међутим, уколико имате алергију или имате било какве нежељене ефекте након једења одређених сјеменки, прекините употребу и разговарајте са својим љекаром.
Симптоми алергије на храну као што су копривњача, свраб или осип често могу указивати на озбиљан проблем.